ISRAEL
Internacional 18/09/2019

Les eleccions a Israel deixen un nou empat segons les enquestes a peu d'urna

Si es confirma el resultat, el país s'encamina cap a una gran coalició de Netanyahu, Gantz i Lieberman

Eugeni García Gascón
2 min
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, abans de votar ahir.

JerusalemEls israelians van anar ahir a les urnes per decidir si Benjamin Netanyahu continua governant el país en solitari o en una gran coalició entre el seu partit, el Likud, i el Blau i Blanc, la principal formació de l’oposició, dirigida per l’exgeneral Benny Gantz. En aquest cas, es formaria un executiu presidit pels dos líders esmentats en rotació, dos anys cadascun. La jornada electoral va desenvolupar-se amb normalitat, llevat de certes incidències menors, algunes protagonitzades pel desig de Netanyahu d’incidir en els votants a través de la ràdio i les xarxes socials, cosa que no està permesa. Els col·legis electorals van tancar a les deu de la nit a Israel, les nou a Catalunya.

El diari Haaretz, que ha fet campanya contra el primer ministre, advertia ahir que una victòria deixaria a Netanyahu les mans lliures per destruir el que queda de democràcia al país, particularment el sistema judicial i la premsa lliure, que el conservador considera els seus grans enemics, i que en realitat són els grans enemics del populisme que ell representa.

L’escrutini de les paperetes continua. Però l’enquesta a peu d’urna divulgada pel Canal 12 indicava que el bloc de la dreta i extrema dreta liderat per Netanyahu obtindria 57 escons, mentre que el bloc de centre-esquerra en tindria 55. D’aquesta manera el suport que esculli el partit d’Avigdor Lieberman, Yisrael Beytenu (Israel Casa Nostra, en català) amb 8 seients, tornarà a ser decisiu. Si el resultat de l’enquesta es confirmés, el més natural seria la formació d’un govern de coalició entre el Likud, Blau i Blanc i el partit de Lieberman. Cal advertir que les enquestes a peu d’urna en les últimes eleccions es van desviar sensiblement dels resultats finals. Els analistes deien ahir a la nit que el més probable era la formació d’un “govern d’unitat” que no garantirà que Israel abandoni les polítiques característiques de Netanyahu. Tothom descarta, doncs, la celebració d’unes terceres eleccions consecutives.

Política inamovible

És clar que siguin quins siguin els resultats finals no repercutiran significativament en les línies polítiques que seguirà el pròxim govern: una política econòmica neoliberal que obre una distància considerable entre rics i pobres però que manté en positiu els indicadors macroeconòmics, i el manteniment de l’expansió colonial jueva als territoris palestins ocupats a la guerra del 1967. Els palestins tornaran a ser els grans perdedors perquè en aquest executiu hi haurà una clara majoria a favor de l’annexió a Israel de gran part de Cisjordània.

Mentrestant, Netanyahu intentarà neutralitzar les investigacions sobre corrupció. El 2 d’octubre tindrà lloc una audiència final amb l’advocat de l’estat Avichai Mendelblit. S’espera que algunes setmanes o mesos després Mendelblit decideixi processar Netanyahu, que podria continuar al càrrec o com a ministre mentre intenta que la Knesset li atorgui immunitat. De fet, fins i tot podria continuar al govern un cop processat.

stats