Coronavirus

Els israelians es treuen la mascareta, mentre Gaza té un índex de positivitat del 40%

Les desigualtats en la vacunació marquen dues realitats al Pròxim Orient

Ara
2 min
Israelians en un carrer de Tel Aviv, en el primer dia sense mascareta obligatòria a l'espai públic.

BarcelonaIsrael, que ja ha immunitzat amb les dues dosis de Pfizer el 54% de la població, ha eliminat aquest diumenge l'obligatorietat de portar mascareta als espais públics. També s'han reprès les classes presencials a la primària, sense grups bombolla. Els avenços cap a la normalitat contrasten amb la situació de la població palestina, amb un 4% de la població vacunada: aquest diumenge s'ha registrat un nou rècord de morts de covid-19 a la franja de Gaza.

A Israel ja hi ha més de la meitat de la població vacunada, un 10% que ja han superat la malaltia i un altre 30% que són menors de 16 anys que no poden rebre encara la vacuna, de manera que el 85% de la població susceptible de ser vacunada ja ha estat immunitzada. Segons les xifres oficials, el nombre de contagis s'ha reduït un 98% i la taxa de positivitat està per sota de l'1% des de principis d'abril. Són indicadors que avalen l'eficàcia de la vacuna de Pfizer, l'única que s'ha administrat al país. La caiguda dels contagis malgrat la fi de les restriccions, en tots els grups d'edat inclosos els menors no vacunats, fa pensar que els israelians han assolit la immunitat de ramat, però el gran interrogant és ara quant de temps dura la immunitat i si la vacuna serà eficaç davant les futures variants del virus, com la que s'acaba de detectar a l'Índia i de la qual s'han trobat ja set casos al país.

Ara les autoritats sanitàries demanen que es mantingui l'ús de la mascareta i les mesures de distanciament als espais tancats, per la qual cosa recomanen a la població que "tothom porti una mascareta a la butxaca". S'ha posat en marxa un certificat digital que permet als israelians que ja estan vacunats accedir als hotels, instal·lacions esportives, equipaments culturals o els interiors de bars i restaurants, i viatjar a Grècia o Xipre, els primers països que han subscrit convenis turístics bilaterals. Però no n'hi ha prou amb estar vacunat: també cal presentar una prova PCR negativa. Israel té previst acceptar grups de turistes que acreditin estar vacunats i portin proves negatives a partir del 23 de maig.

Situació límit a Gaza

La situació és ben diferent als territoris ocupats palestins: a Gaza amb prou feines s'han pogut vacunar unes 34.000 persones i unes 122.000 més a Cisjordània. A Gaza s'han registrat 23 morts, el màxim des de l'inici de la pandèmia, i l'índex de positivitat és superior al 40%. Les autoritats han fixat el toc de queda nocturn i fa setmanes que les escoles i universitats estan tancades. A Cisjordània, on viuen tres milions de persones, es registren uns 500 contagis diaris.

stats