IMMIGRACIÓ
Internacional 11/06/2019

Itàlia multarà amb 50.000 euros les ONG de rescat al Mediterrani

El govern aprova un polèmic decret que dona a Salvini més competències sobre els ports

Soraya Melguizo
3 min
El petit poble de Riace va evitar la desaparició per despoblació amb l’acollida d’immigrants.

RomaEl govern italià va aprovar ahir un nou decret de seguretat impulsat pel ministre de l’Interior, Matteo Salvini, que introdueix sancions econòmiques de fins a 50.000 euros als vaixells de les ONG que rescatin migrants a la Mediterrània. El decret llei impulsat per Salvini no només dificultarà encara més la feina de les organitzacions humanitàries que vulguin operar al Mediterrani sinó que atorga més poder al seu ministeri en la gestió de la immigració irregular.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La primera versió del decret preveia multes de fins a 5.500 euros per cada migrant rescatat, així com la suspensió temporal del permís de navegació o la cancel·lació definitiva en cas que es tractés d’un vaixell amb bandera italiana. Però el vicepresident i líder de la ultradretana Lliga va haver de fer marxa enrere parcialment de la proposta original davant les crítiques de nombrosos juristes que van alertar d’una possible “inconstitucionalitat” en el text, que no va passar el filtre del president de la República, Sergio Mattarella.

Finalment el decret llei aprovat pel consell de ministres ahir fixa sancions administratives d’entre 10.000 i 50.000 euros per al comandant, l’armador i el propietari dels vaixells que violin la prohibició d’entrada, trànsit i estacionament en aigües territorials i que traslladin els migrants rescatats a un port d’Itàlia sense autorització. A més, es podrà confiscar l’embarcació si reincideix en el suposat delicte o porta a bord més d’un centenar de migrants. La norma també preveu “la possibilitat d’utilitzar agents de policia infiltrats i escoltes telefòniques contra els traficants d’éssers humans”.

Més poder per a Salvini

En aquest sentit, la iniciativa preveu que la gestió de les embarcacions que naveguen en aigües territorials, una competència que actualment correspon al ministeri d’Infraestructures i al de Defensa, passi al ministeri de l’Interior. D’aquesta manera Salvini serà el responsable últim d’obrir o tancar els ports als vaixells de les ONG. A més, l’esborrany inclou una partida addicional per a les forces de l’ordre, l’ús d’intercepcions telefòniques en investigacions contra la immigració irregular i altres mesures en matèria de seguretat per prevenir la violència a les manifestacions i els esdeveniments esportius.

Habemus decret”, va exclamar satisfet Salvini durant la roda de premsa posterior al consell de ministres que va donar llum verda al text. “És un pas endavant a favor de la seguretat”, va afegir. Les noves mesures aprovades pel govern italià se sumen a les introduïdes pel decret llei sobre seguretat i immigració aprovat l’any passat que limitava la protecció internacional per als refugiats i desmantellava l’avançat sistema d’acollida d’Itàlia.

L’aprovació definitiva del decret va ser retardada pel Moviment 5 Estrelles (M5E), soci de la Lliga en la coalició de govern, que exigia introduir en la normativa mesures dirigides a accelerar les repatriacions d’immigrants irregulars als seus països d’origen. El líder del M5E, Luigi Di Maio, absent en la roda de premsa d’ahir, va criticar en un comunicat la manca de recursos dirigits a aquest fi.

En les últimes setmanes el decret d’immigració s’havia convertit en una arma electoral entre els dos aliats de govern, ja que la Lliga va intentar sense èxit que fos aprovat abans de les eleccions europees de maig. Dilluns Salvini i Di Maio es van reunir amb el primer ministre, Giuseppe Conte, per signar una treva després dels enfrontaments dels últims mesos, que van estar a punt de fer caure l’executiu i van portar Conte a amenaçar amb dimitir. Era la primera vegada que els dos vicepresidents es trobaven després de les eleccions al Parlament Europeu, que van canviar els equilibris de la coalició governamental. A la reunió, els dos líders van fixar nous “objectius” entre els quals s’incloïen l’aprovació del decret d’immigració i una nova llei sobre el salari mínim, cavall de batalla dels grillini.

El consell de ministres d’ahir va decidir també proposar la concessió de la nacionalitat italiana per mèrits especials a Ramy Shehata i Adam el Hamami, de 13 i 12 anys, els dos nens nascuts a Itàlia de pares estrangers que al març van alertar amb el seu telèfon del segrest a Milà de l’autobús en què viatjaven amb els seus companys d’escola i van aconseguir evitar una tragèdia.

Set migrants, incloses dues nenes, s’ofeguen a prop de Lesbos

Malgrat que cada cop és més difícil tenir-ne constància, al mar Mediterrani continuen morint persones mentre busquen entrar a Europa. Ahir set migrants, incloses dues nenes, van morir ofegats quan intentaven arribar, des de Turquia, a l’illa grega de Lesbos. La pastera en què viatjaven, juntament amb 57 persones més, va naufragar enmig del mar, tal com va confirmar la Guàrdia Costanera de Grècia. Un cop trobat el setè cadàver, les autoritats hel·lenes van donar per acabat l’operatiu de recerca i rescat, en què van participar equips de la mateixa Guàrdia Costanera, Frontex, autoritats portuàries i un helicòpter. Els supervivents, que van ser traslladats a terra ferma, seran interrogats per conèixer els detalls del naufragi.

stats