Internacional 25/02/2016

Itàlia aprova la primera llei d'unions civils gais

Renzi se'n surt després de setmanes de negociació tot i que el text aprovat és menys ambiciós que el projecte original

Sandra Buxaderas
2 min
La senadora del Partit Democràtic (PD), Monica Cirinna, al costat d'activistes LTGB.

RomaHa estat potser la partida més difícil de la legislatura, però finalment el primer ministre, Matteo Renzi, té pràcticament aprovada la llei d'unions civils, que permetrà que per primer cop l'estat italià reconegui les parelles homosexuals. Itàlia és l'únic gran país de la UE en què les parelles gais no tenen garantit cap dret.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de setmanes de discussions i mobilitzacions, el Senat ha donat, amb 171 vots a favor i 71 en contra, el vistiplau al projecte. Ara queden tràmits parlamentaris que s'espera que siguin ràpids i sense sorpreses. "Ha guanyat l'amor", proclamava Renzi.

El text aprovat és menys ambiciós que el projecte original. Renzi sabia que de cap manera podria aprovar el matrimoni homosexual, perquè l'electorat hi és contrari, però amb tot, va intentar, en primer lloc, pactar una llei d'unions civils que s'assemblés molt al matrimoni i que permetés que un gai pogués adoptar el fill de la parella –fet que obria la porta a tenir fills comuns, per diversos mètodes–. Aquesta possibilitat va topar amb l'oposició fèrria de la dreta, d'alguns senadors catòlics del seu propi partit, i del Vaticà, molt influent en la política italiana.

La senadora del PD, Mònica Cirinnà, impulsora de la llei, va provar d'obtenir el suport del Moviment antisistema 5 Estrelles, però es va trobar que no es podia refiar d'aquest company de ball, que una nit li prometia suport i l'endemà fugia en desbandada.

L'altra negociadora del PD, la ministra Maria Elena Boschi, va negociar, llavors, amb el soci de govern Nou Centre-Dreta, liderat per l'ex dofí berlusconià Angelino Alfano, i altres excomponents de la dreta, el grup de Denis Verdini. Renunciava a la possibilitat de l'adopció del fill de la parella, i va excloure de la redacció de la llei l'obligació de fidelitat dins la unió.

'Sí' als drets econòmics

Amb tot, en la norma hi ha garantits drets econòmics per als homosexuals com, entre d'altres, la possibilitat que el jutge fixi una compensació econòmica per a un dels dos membres en cas de separació. Per registrar la unió civil –una opció a l'abast també de parelles heterosexuals– caldrà només la presència de dos testimonis de la parella davant del funcionari. Des de llavors, regeix la comunió de béns, a menys que s'especifiqui altrament, i vigeix «l'assistència moral i material» a la parella.

Renzi ha assegurat que intentarà garantir la possibilitat d'adoptar el fill de la parella aquesta mateixa legislatura en una reforma de la llei que regula les adopcions en general. (Val a dir que ara ja, els jutges solen reconèixer la paternitat de la parella per tutelar el menor).

El grup més a l'esquerra del PD ha quedat disgustat per les renúncies i la mateixa Cirinnà promou una breu reforma del codi civil que elimini del matrimoni l'obligació de fidelitat, de manera que no hi hagi tanta diferència amb la unió civil. Molt crític s'ha mostrat aquest sector amb el triomfalisme d'Alfano i la seva afirmació que ha evitat «una operació contra natura», pel que fa a les adopcions gais. La Lliga Nord i la dreta de Berlusconi, en canvi, ataquen Alfano «per haver-se venut per quatre rals» i haver permès la unió civil. El Vaticà s'ha mostrat satisfet amb el text aprovat ahir.

stats