Internacional 14/08/2019

Itàlia recorda la tragèdia del pont de Gènova un any després

Els familiars de les víctimes rebutgen la presència de directius de l'empresa concessionària

Ara
2 min
Alguns dels participants a la cerimònia de record aquest dimecres.

BarcelonaItàlia ha recordat les 43 víctimes mortals de l'enfonsament del pont Morandi, a Gènova, amb una cerimònia que ha tingut lloc al costat d'un dels pilars del nou pont que s'està construint en aquesta ciutat del nord d'Itàlia, quan fa un any del fatal sinistre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A la cerimònia alguns familiars de les víctimes han demanat que no hi fossin presents els directius de l'empresa Atlantia i la seva filial Autostrade per l'Italia, com ara el seu conseller delegat, Giovanni Castellucci. Aquestes dues empreses gestionen i s'encarreguen del manteniment de la majoria d'autopistes d'Itàlia i també eren responsables del pont Morandi. Castellucci és precisament un dels 74 investigats per la justícia italiana per aquesta tragèdia. A més, el govern ha anunciat que pretén revisar les licitacions d'Autostrade per l'Italia.

Vist el malestar d'alguns familiars de les víctimes, els directius d'Atlantia i Autostrade per l'Italia han preferit no participar en la cerimònia finalment. Els executius havien estat convidats per l'alcalde de Gènova i comissari per a la reconstrucció, Marco Bucci, que ho ha justificat de la següent manera: "Totes les expressions s'han de respectar i tothom ha de poder ser-hi. És just i és un gest important. És important ser tolerants".

Aquest dimecres els principals diaris italians han publicat una pàgina pagada per Autostrade per l'Italia amb un comunicat que deia: "Quan fa un any de la tragèdia del pont Morandi, Autostrade per l'Italia, Atlantia i els treballadors de tot el grup volen tornar a transmetre el seu condol i compassió més sincera per les víctimes de l'enfonsament i el dolor de les seves famílies". Així mateix, l'escrit afegia: "Ha crescut la nostra determinació per gestionar més i millor una xarxa [de carreteres] que ha contribuït decisivament al desenvolupament econòmic i a la cohesió social del nostre país".

A les 11.36, que és el moment exacte que el pont es va enfonsar ara fa un any, s'ha fet un minut de silenci a Gènova i les campanes de totes les esglésies de la ciutat han tocat. "La reconstrucció ha començat. El nou pont estarà en funcionament l'abril de l'any vinent. Agraeixo a tothom la feina que s'està fent. El pont representarà el símbol del renaixement [de Gènova]", ha declarat el primer ministre italià, Giuseppe Conte, durant la seva intervenció a la cerimònia. A l'acte també hi han assistit el vicepresidents del govern, l'ultradretà Matteo Salvini i Luigi Di Maio, del Moviment 5 Estrelles, que han mostrat una imatge d'unitat malgrat la crisi política que sacseja el país des de la setmana passada, després que Salvini presentés una moció de censura contra el primer ministre Conte.

Gènova, capital de la Ligúria i important port italià, encara mira de sobreposar-se a aquesta tragèdia que fa un any va commocionar el país, quan un dels trams del pont Morandi es va enfonsar i va arrossegar diversos cotxes que hi passaven per sobre en aquell moment. Ara s'ha començat a construir un pont nou, que ha estat dissenyat pel famós arquitecte Renzo Piano i tindrà 43 pilars il·luminats en forma de vela en memòria de les víctimes.

Durant l'últim any s'han retirat les restes del pont enfonsat i el 28 de juny es va fer la demolició controlada dels dos últims pilars que continuaven drets.

stats