Internacional 10/03/2020

Brussel·les demana contenir "agressivament" el coronavirus i activa un fons de fins a 25.000 M€ per a tota la UE

També presentarà mesures per flexibilitzar les normes de dèficit i facilitar ajudes d'estat

Júlia Manresa Nogueras
3 min
El president del Consell Europeu, Charles Michel, en videoconferència amb els líders de la UE

Brussel·lesJa hi ha casos de coronavirus detectats en tots els estats membres de la Unió Europea. Segons l'última actualització, el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) en té registrats 14.890 casos a Europa. Davant d'aquesta situació, aquest dimarts la Comissió Europea ha avisat que els pròxims dies i setmanes seran "crucials" i ha demanat a tots els estats que prenguin mesures per "contenir agressivament" el virus, conscient també que l'impacte econòmic ja comença a notar-se. Per coordinar la resposta, els vint-i-set líders s'han reunit en una videoconferència amb els presidents de la Comissió, el Consell, el Banc Central Europeu, l'Eurogrup i l'alt representant i han acordat crear un fons de resposta al coronavirus amb 7.500 milions dels fons estructurals europeus d'ús immediat (escalable a 25.000 M€) per donar suport econòmic al sector sanitari, el mercat laboral i les pimes. A més, es flexibilitzaran les normes de dèficit públic i es facilitaran ajudes d'estat per a sectors especialment afectats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquestes són les principals mesures en l'àmbit econòmic acordades per tots els líders europeus, que han volgut donar un missatge de màxima coordinació després que s'hagin vist disparitat de mesures entre els diversos estats de la UE. Per això han acordat comunicacions diàries entre els ministres de Salut i de l'Interior de la Unió Europea, per coordinar tota mena de mesures en aquests dos àmbits, sobretot mesures de control de moviment de persones, tenint en compte que cada estat membre té potestat de restringir l'espai de lliure circulació davant d'amenaces a la salut i la seguretat pública. Justament, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha avisat que "s'ha d'assegurar que no hi hagi cap obstacle injustificat al mercat únic, particularment pel que fa a les mascaretes i el material respiratori". Una de les principals preocupacions és l'estoc de material preventiu disponible també per al personal sanitari i garantir que els sistemes de salut públics no se saturen. Per això Brussel·les també ha posat en marxa diferents projectes de licitació pública en aquest sentit.

Segons la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, la situació es troba ara en una fase clau en què l'objectiu principal és "alentir" al màxim el contagi. "Frenar el virus ha de ser la nostra prioritat per guanyar temps i garantir que el nostre sistema sanitari està prou preparat per fer-hi front", ha reiterat la comissària de Salut, Stella Kiriakides. Però la realitat és que la Comissió Europea té més competències en l'àmbit econòmic que no pas el sanitari o de control de moviment de persones, per això Von der Leyen ha posat especial èmfasi en la creació d'aquest fons de 7.500 M€ escalable a 25.000 M€ (encara està per concretar com es farà) i també en la flexibilització de les normes pressupostàries que ja s'ha permès a Itàlia, un país especialment tocat per l'epidèmia i amb unes finances fràgils. Els ministres econòmics de l'euro acabaran de concretar aquestes mesures la setmana que ve.

El president de l'Eurocambra, en quarantena

Justament després de passar el cap de setmana a Itàlia, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha decidit posar-se en quarantena a la seva residència de Brussel·les com a mesura de precaució. Sassoli no ha sigut en cap de les zones de risc, sinó que va passar el cap de setmana a Roma, però després dels nous anuncis de les autoritats italianes ha volgut donar exemple. "El Covid-19 ens obliga a ser responsables i a actuar amb prudència", diu en un comunicat. Sassoli s'ha reunit per videoconferència amb els presidents dels grups parlamentaris.

L'Eurocambra aquesta setmana ha mantingut la sessió plenària a Brussel·les per evitar el trasllat a Estrasburg i ha reduït l'agenda al màxim per concentrar només en un sol dia tots els debats clau. Les mateixes mesures s'han pres per al pròxim ple de finals de març i per a la setmana que ve s'ha anul·lat del tot l'activitat parlamentària per preparar les sales i habilitar les votacions de cara a la següent sessió plenària perquè es pugui deixar un seient buit entre cada eurodiputat en el moment de votar.

També s'ha demanat als membres del Parlament que mantinguin un metre de distància entre ells, hi ha dispensadors de sabó desinfectant repartits per l'Eurocambra i es demana als periodistes que signin un document acreditant que no han estat en contacte amb cap potencial contagi o en zones de risc. Justament aquest dimarts s'ha detectat el primer cas a la institució. Segons un correu enviat als membres i treballadors de l'Eurocambra vist per l'ARA, els serveis mèdics han confirmat el contagi d'un instructor extern que donava classes a personal de l'Eurocambra a Brussel·les. Les persones que havien tingut contacte amb aquest instructor ja han estat informades i els han demanat que es quedin a casa en quarantena.

stats