ÀSIA
Internacional 10/09/2019

El Japó vol abocar aigua radioactiva de Fukushima al mar

La companyia propietària de la central ha acumulat més d’un milió de tones d’aigua altament radioactiva usada per refrigerar els reactors danyats

Ara
2 min
La central nuclear de Fukushima després del tsunami.

BarcelonaEl ministre japonès de Medi Ambient, Yoshiaki Harada, va admetre dimarts en una roda de premsa que caldrà abocar a l’oceà Pacífic l’aigua radioactiva que es concentra a la central nuclear de Fukushima, que va patir un accident l’any 2011. Segons va explicar, la companyia propietària de la central, la Tokyo Electric Power Company (Tepco), ha acumulat més d’un milió de tones d’aigua altament radioactiva usada per refrigerar els reactors danyats, i gairebé ja no li queda espai per emmagatzemar-ne més. “Crec que no hi ha cap altra opció que abocar-la al mar”, va declarar el ministre, tot i que va precisar que abans l’aigua serà tractada. Amb tot, l’empresa propietària de la central ha reconegut que de moment no existeix cap tecnologia que permeti netejar l’aigua completament.

En concret, l’aigua contaminada se sotmetria a un tractament per eliminar-ne tots els isòtops radioactius a excepció del triti, i posteriorment s’emmagatzemaria en tancs. El triti no es considera perillós per a la salut humana per sota de determinats llindars, que varien segons el país i els organismes internacionals. Segons Tepco, altres centrals nuclears japoneses ja aboquen de manera rutinària al mar aigua amb aquest element en petites quantitats.

La companyia propietària de la central de Fukushima calcula que es quedarà sense espai per acumular més aigua contaminada l’any 2022. Per aquesta raó, l’empresa i el govern japonès estan discutint possibles mesures per trobar una solució al problema. Malgrat això, el ministre de Medi Ambient japonès va aclarir ahir que les seves declaracions no reflectien la posició oficial del govern, sinó la seva opinió personal. De fet, el grup governamental que supervisa el desmantellament de la central accidentada encara està debatent l’opció de tirar l’aigua a l’oceà Pacífic, però ja ha obtingut el vistiplau de l’organismes nuclear nipó. Amb tot, les paraules del ministre Harada són la referència més directa feta mai per un membre del govern japonès des que la mesura d’abocar l’aigua contaminada al mar es va plantejar fa anys. En un principi, l’executiu s’hi va oposar i va fer costat als pescadors locals, que rebutgen totalment aquesta possibilitat perquè temen que la seva activitat econòmica resulti afectada.

stats