Internacional 06/02/2018

El Japó aposta pels robots per cuidar els ancians

El govern nipó s'ha marcat l'any 2020 com a límit perquè el 80% dels avis acceptin cures de robots

Ara
2 min
Robot humanoide a Tòquio, Japó.

BarcelonaLa societat japonesa envelleix i el govern de Tòquio preveu que l'any 2025 faltin 370.000 infermers i cuidadors per atendre els ancians. La solució: introduir els robots en la cura dels avis japonesos. Per fer-ho, però, primer cal que se'ls convenci de deixar-se cuidar per màquines. Per aquesta raó el govern japonès s'ha marcat l'any 2020 com a fita perquè el 80% dels ancians acceptin rebre cures per part de robots.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons dades del govern nipó, l'acceptació actual per part dels avis japonesos per a l'ús de robots mèdics és del 59,8%. Tot i això, tal com indica el doctor Hirohisa Hirukawa, director de l'Institut Nacional de Ciència i Tecnologia Industrial Avançada del Japó, només el 8% de les residències d'avis del país compten amb robots. Això succeeix, en part, pel cost de la tecnologia, i, en part, per "la mentalitat de la gent que es troba al capdavant dels tractaments que, després de tot, consideren que ha de ser un ésser humà qui ofereixi aquest tipus d'atenció", indica Hirukawa al diari britànic 'The Guardian'. "Per part dels que reben atenció, per descomptat inicialment hi haurà resistència psicològica", afegeix el doctor.

El govern japonès veu un munt de possibilitats en l'ús de la robòtica en l'atenció als més grans. Fins ara, els desenvolupadors s'han centrat a produir dispositius simples que ajudin els avis a sortir del llit o la banyera, o cadires de rodes robotitzades, però Tòquio vol anar més enllà. Per exemple, aposta per robots que puguin predir quan un pacient ha d'anar al lavabo o necessita una medicina. També per dispositius amb sensors que guiïn els avis al carrer i els evitin caigudes. Al principi, per reduir costos i complexitat, la majoria de robots no s'assemblaran a humans o parlaran amb els usuaris, sinó que implementaran tecnologia intel·ligent per ajudar aquestes persones.

El doctor Hirukawa, segons explica 'The Guardian', treballa en un projecte finançat pel govern per ajudar 98 fabricants de robots a provar els dispositius robòtics per a la infermeria, 15 dels quals s'han convertit en productes comercials els últims 5 anys. Entre els objectius d'aquestes empreses i del govern nipó hi ha reduir la càrrega al personal d'infermeria i augmentar l'autonomia de les persones grans que viuen a casa seva. "La robòtica no pot resoldre tots aquests problemes, però sí que pot fer una contribució a algunes d'aquestes dificultats", indica Hirukawa.

Per aconseguir que la majoria d'ancians comencin a acceptar aquestes tecnologies en dos anys, els ministeris i organismes del govern implicats en la seva atenció "col·laboraran en la implementació de projectes per desenvolupar, posar en pràctica i difondre els sistemes d'infermeria robòtica", indica el govern nipó al seu informe. El govern invertirà especialment en el finançament de projectes robòtics per a avis que els ajudin a moure's, anar al lavabo, monitoritzar la salut, banyar-se, etc.

stats