Internacional 27/06/2014

Qui és Jean-Claude Juncker?

L'ex primer ministre luxemburguès, designat com a candidat a substituir Jose Manuel Durao Barroso, és un gat vell de la política europea

Ara
2 min
Juncker i de Guindos en una trobada a Brussel·les en plena crisi. EFE

BarcelonaNascut a la població de Redange, a l'est del Gran Ducat de Luxemburg, el 1954 Jean Claude Juncker va estudiar dret però mai no va arribar a exercir d'advocat.

Amb 20 anys es va afiliar al Partit Popular Social Cristià de Luxemburg, amb 28 va obtenir el seu primer càrrec polític al ministeri de Treball i amb 30 anys la seva primer acta de diputat.

L'arquitecte del tractat de Maastricht

A Juncker se'l considera un dels arquitectes de l'apartat del tractat de Maastrich que va posar les bases per a la creació de l'euro. Es diu que bona part dels articles sobre aquesta qüestió van ser escrits per ell mateix quan era ministre d'economia de Luxemburg.

Un primer ministre incontestable

El gener del 1995, quan l'aleshores primer ministre luxemburguès, Jacques Santer, va ser elegit president de la Comissió Europea, Juncker va assumir el govern del Gran Ducat. No va plegar fins 18 anys després, quan tots els partits de l'oposició al Parlament es van unir per destronar-lo després d'unes eleccions anticipades per un obscur afer d'espionatge que esquitxava el seu govern.

Pilotant la nau de l'euro en plena crisi

El gener del 2005 va assumir el càrrec de president de l'Eurogrup, la reunió dels ministres d'Economia que comparteixen l'euro. Va ser des d'aquesta posició que va maniobrar durant la crisi per evitar la fallida de l'euro i va negociar –en maratonianes reunions– els rescats d'Irlanda, Grècia, Portugal i Espanya.

Cap de llista dels populars europeus

Deposseït del poder, Jean Claude Juncker va ser designat, tot i els dubtes inicials de la cancellera Angela Merkel, com a candidat del Partit Popular Europeu a presidir la Comissió Europea si aquesta família política vencia, tal i com va passar, a les eleccions europees del passat mes de maig.

La polèmica sobre els seus suposats excessos: l'alcohol i el tabac

Aquest mateix divendres la premsa britànica ha tornat a carregar contra Juncker pel seus suposats excessos amb l'alcohol i el tabac. Que el futur president de la Comissió Europea fuma molt no és cap secret i que durant les reunions maratonianes de l'Eurogrup se servia via ho va desvetllar el seu substitut, l'holandès Jeroen Dijsselbloem. La polèmica s'ha accentuat pel fet que els atacs personals contra Juncker han vingut gairebé en exclusiva del Regne Unit, el país que ha votat contra la seva designació com a candidat.

stats