Internacional 12/02/2020

Joe Biden s'enfonsa i Bernie Sanders guanya les primàries de Nou Hampshire

La senadora Amy Klobuchar queda tercera i es presenta com a alternativa de l'ala moderada

Carlos Pérez Cruz
3 min
la senadora de Massachusetts, Elizabeth Warren, i la de Minesota, amy Klobuchar, es donen la mà en un debat davant dels també candidats demòcrates, Pete Buttigieg i Bernie Sanders.

WashingtonEls col·legis electorals continuaven oberts però Joe Biden ja era a més de 1.500 quilòmetres de distància de Nou Hampshire. L'exvicepresident, favorit a escala nacional des que va anunciar la candidatura a les primàries demòcrates, va agafar distància i va decidir girar full abans que el recompte de vots a les primàries d'aquest petit estat del nord-est de país li confirmés el que anticipaven les enquestes: que el daltabaix d'Iowa no havia sigut un accident. Ha acabat cinquè, per darrere de Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar i Elizabeth Warren.

Biden ha seguit els resultats des de Carolina del Sud, que votarà a finals de febrer i on necessita confirmar en vots el teòric suport dels afroamericans a la seva candidatura. Són, en la seva opinió, "els electors més compromesos". A Colúmbia, la capital d'aquest estat del sud, més divers que Iowa i Nou Hampshire (essencialment blancs), ha garantit als seus seguidors que "això no s'ha acabat". Però és indiscutible que ha quedat molt tocat. Tot i que aquesta matinada es repartien tan sols 24 delegats dels prop de 4.000 que elegiran el rival de Donald Trump, l’exvicepresident no n’ha sumat ni un. Encara que potser la pitjor notícia per a ell és que ara té dos aspirants moderats al davant. I per al sector moderat del partit, que els seus votants no tenen encara un candidat clar. Música celestial per a l'exalcalde de Nova York, Michael Bloomberg, que no entrarà en competició fins al primer dimarts de març, en el conegut com a superdimarts, que reparteix el 34% dels delegats.

Sí que semblen tenir-ho clar els demòcrates de l'ala més progressista. Iowa i Nou Hampshire han demostrat que entre Bernie Sanders i Elizabeth Warren, els electors aposten per l’"original", el vell senador de Vermont. Igual que li ha passat a Biden, la senadora Warren no ha aconseguit ni un sol delegat i ha quedat lluny en vots dels tres primers llocs. Bernie Sanders, que ja va guanyar a Nou Hampshire amb claredat el 2016 contra Hillary Clinton, ha repetit victòria aquesta matinada. Hi ha deixat desenes de milers de vots pel camí, però llavors la competició va ser cosa de dos i ahir a la nit fins a cinc demòcrates creien que tenien opcions reals d'obtenir un tros del pastís.

La victòria se l'ha emportat Sanders, però la senadora Amy Klobuchar se n'ha endut potser la millor part. No només avança Joe Biden, sinó que també aconsegueix desviar una part de l'atenció que havia obtingut l'exalcalde Pete Buttigieg. El candidat més jove va sortir d'Iowa com la gran esperança moderada i se'n va de Nou Hampshire certificant el suport de l'electorat blanc. Nevada i Carolina del Sud, pròximes cites de les primàries i on el vot llatí i afroamericà començarà a tenir pes, determinaran les seves opcions reals.

La cita de Nou Hampshire estava marcada en vermell per alguns dels candidats amb menys opcions. Si les primàries no han aclarit el camí cap a la nominació, almenys han servit per reduir el dens trànsit d'aspirants. Pocs minuts després del tancament dels col·legis electorals, l'empresari Andrew Yang anunciava el final de la campanya. "Soc un home de matemàtiques i els números diuen que no guanyaré". Yang, que va centrar el seu missatge en la idea d'una renda bàsica universal de 1.000 dòlars per a cada ciutadà adult, va aconseguir arrossegar amb ell una insuficient però entusiasta base de votants que es fan dir els Yang Gang (la colla de Yang). Més nombrosa, això sí, que la del senador Michael Bennet, que des dels multitudinaris debats televisats de l'estiu passat no havia tornat a aixecar el cap i aquesta matinada també ha tirat la tovallola.

stats