Joe Biden declara el 4 de juliol com l'inici de "la independència del virus"

El president nord-americà ordena que el primer de maig tots els adults siguin candidats a la vacuna

2 min
Joe Biden,  en una imatge d’arxiu.

WashingtonHores després d'estampar la seva signatura i convertir en llei el primer gran projecte legislatiu del seu mandat -un paquet d'estímul econòmic per valor d’1,9 bilions de dòlars per combatre l'impacte de la pandèmia-, el president Joe Biden ha ofert el seu primer discurs televisat a la nació en horari de màxima audiència. Des de la Casa Blanca, el mandatari ha assenyalat un horitzó: el del 4 de juliol, el Dia de la Independència als EUA, que ha descrit com el dia que marcarà l’inici de "la independència d'aquest virus".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el president nord-americà, "hi ha moltes probabilitats que tu, la família i els amics pugueu reunir-vos" per celebrar aquesta diada tots junts. "No vol dir [que siguin] grans esdeveniments", ha advertit durant un discurs en què ha insistit en la necessitat de no abaixar la guàrdia. Per això ha recordat que és fonamental que "tots hi posin de la seva part" i segueixin complint les recomanacions dels responsables de salut de l’administració. Consells que xoquen amb la decisió de diversos estats governats pels republicans d'aixecar les mesures per evitar la propagació del virus, entre les quals l’obligatorietat de la mascareta en establiments públics. "Si les condicions canvien", ha alertat, "pot ser que haguem de restablir les restriccions per encarrilar la situació".

El president ha anunciat igualment que l'u1de maig, tots i cadascun dels adults nord-americans seran candidats a rebre a la vacuna. Biden ha anunciat que ordenarà als diferents estats que, com a màxim en aquesta data, tots els ciutadans de més de 18 anys, amb independència de la seva feina o condició de salut, puguin sol·licitar una cita per rebre la injecció. Ha reiterat, però, que no serà fins a finals de maig quan els Estats Units comptaran amb prou dosis per vacunar tota la població adulta, en un procés que durarà mesos.

Més de 64 milions de nord-americans han rebut fins ara almenys una dosi, incloent-hi el 65% de les persones de més de 65 anys. Joe Biden ha aprofitat aquesta dada per apuntar contra l'anterior administració i ha recordat que quan va assumir el càrrec "només el 8% dels nord-americans de més de 65 anys havien rebut la primera dosi". Sense esmentar Donald Trump, el president dels EUA ha denunciat que l'arribada del virus "es va propagar sense control" com a conseqüència de "la negació durant dies, setmanes i mesos".

La Casa Blanca es compromet a incrementar la distribució de vacunes en centres de salut i a duplicar el nombre de farmàcies que participen en el subministrament, així com el de centres comunitaris de vacunació gestionats pel govern federal. Igualment, Biden ha ordenat el desplegament de més de 4.000 soldats (que s’afegiran als 2.000 ja mobilitzats) per ajudar en la logística de la campanya. Per complementar aquests esforços, l'administració Biden permetrà des d'aquest divendres que més voluntaris puguin administrar les vacunes. El líder nord-americà ha insistit també en la seva promesa de reobrir la major part d'escoles d’educació primària en els primers cent dies del seu mandat.

El president demòcrata ha comparat l'esforç logístic actual amb els anys de la Segona Guerra Mundial, un exemple de la "unitat nacional" que insisteix repetidament com a imprescindible per superar la crisi econòmica i de salut derivada de la pandèmia. "Hi ha esperança, llum i millors dies al davant", ha pronosticat.

stats