Internacional 04/10/2012

El rei de Jordània dissol el Parlament i convoca eleccions anticipades

Abdul·lah II dóna a conèixer la decisió un dia abans de la celebració d'una gran manifestació dels islamistes a Amman per demanar canvis polítics reals. Tot i això, els Germans Musulmans ja han anunciat que boicotejaran les legislatives

Efe
1 min
El rei Abdul·lah II de Jordània. WORLD ECONOMIC FORUM

AmmanEl rei jordà, Abdul·lah II, ha dissolt aquest dijous el Parlament, dos anys abans que es completi el seu mandat, i ha convocat eleccions legislatives anticipades. La Casa Reial de Jordània ha donat a conèixer els decrets després de dies d'espera. Tot i que aquestes mesures estaven previstes, han sorprès ja que el monarca va ordenar el passat 30 de setembre allargar l'última sessió del Parlament dos mesos, aparentment amb l'objectiu de convèncer l'oposició islamista perquè no boicotegi els comicis, previstos per a finals d'aquest any o a principis de gener.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els islamistes han anunciat que boicotejaran la cita com a mostra de rebuig a l'adopció per part del Parlament de la nova llei electoral, que estipula un sistema de votació mixt que permetria a cada ciutadà dipositar un vot per al seu districte electoral i un altre a nivell nacional.

D'acord amb la Constitució, després de la dissolució del Parlament, el govern del primer ministre Fayez Tarauneh haurà de presentar la seva dimissió en el plaç d'una setmana, quan es formarà un nou executiu que supervisi els preparatius del procés electoral.

Segons fonts d'Amman, la decisió d'aquest dijous busca reduir la tensió entre el govern i l'oposició islamista.

De fet, la dissolució del Parlament es produeix un dia abans d'una manifestació multitudinària convocada pels Germans Musulmans per demanar una reforma política real i que s'espera que congregui a desenes de milers de persones.

I és que Jordània es troba immersa en un procés de reforma política promesa pel rei Abdul·lah II fa un any i mig, quan van començar les protestes al país inspirades en la Primavera Àrab.

stats