Internacional 25/05/2019

Un jutge congela els fons per al mur fronterer de Trump

La decisió atura temporalment la construcció d'un tram perquè bloqueja els mil milions desviats

Ara
2 min
Els migrants caminen per la frontera entre Mèxic i Califòrnia

BarcelonaUn jutge de Califòrnia ha ordenat al govern de Donald Trump parar la construcció d’una fase del mur a la frontera amb Mèxic, i exigeix congelar temporalment la transferència de fons del departament de Defensa per a aquest tram, perquè no s'havia aprovat al Congrés.

Trump va declarar la situació a la frontera com a emergència nacional per poder desviar-hi fons d’altres partides, sobretot militars, després que els demòcrates al Congrés es neguessin a incloure en els pressupostos els 5.700 milions que demanava per al mur. Però la decisió del president ha topat almenys temporalment amb la justícia, on ha sigut recorreguda per una coalició de vint estats, una organització ecologista i la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU).

"La situació en què, quan el Congrés declina una petició de fons a l’executiu, l’executiu tot i així simplement troba una altra via per gastar-se aquests diners ‘sense el Congrés’, no s’ajusta als principis de separació de poders que daten dels orígens de la República", diu el jutge Haywood Gilliam Jr, de Califòrnia, en la seva sentència.

Aquesta decisió congela l’ús de mil milions de dòlars del pressupost del Pentàgon: en concret, de “les pagues dels soldats i els comptes de pensions”, d’un total de 6.600 milions que Trump vol desviar per construir 376 quilòmetres de mur a la frontera entre els EUA i Mèxic.

El pressupost aprovat al Congrés inclou 1.375 milions per al mur, però no els 5.700 milions que Trump demanava. Per això el president va declarar l'emergència nacional, una via que li permet recórrer a altres partides per construir un mur que va ser la seva principal promesa electoral.

stats