Internacional 07/11/2020

Kamala Harris, la primera vicepresidenta de la història dels Estats Units

L'ex fiscal general de Califòrnia i senadora serà també la primera persona no blanca al càrrec

Carlos Pérez Cruz
3 min
Kamala Harris en un acte de campanya

WashingtonDurant al campanya, Kamala Harris ha parlat en moltes ocasions dels seus pares immigrants i de la lluita pels drets civils de les minories que li van aplanar el camí per convertir-se en la primera dona no blanca que ocuparà la presidència del país més poderós del món. “Sí germana, de vegades podem ser l'única amb el nostre aspecte de l’auditori”, va dir davant d’un públic majoritàriament negre fa uns dies a Texas: “però totes sabem que no hi hem arribat soles, a l’auditori.”

Kamala Harris, de 56 anys, serà la mà dreta de Joe Biden a la Casa Blanca. Fins ara senadora i ex fiscal general de Califòrnia, serà la primera dona a ocupar la vicepresidència dels Estats Units. Nascuda a Oakland el 1964, filla d'immigrants (el seu pare era de Jamaica i la mare de l'Índia), també serà la primera persona no blanca a assumir aquest càrrec. Sempre s'ha mostrat "orgullosa de ser negra", i assegura que no pensa "demanar perdó als qui no ho entenguin".

Poc després que Biden fos proclamat guanyador, i s'acabessin quatre dies d'incertesa, Harris ha piulat un vídeo amb imatges de nord-americans i un missatge: "Aquest resultat va molt més enllà de Joe Biden o jo: és sobre l'ànima dels Estats Units i sobre fins a quin punt estem disposats a lluitar per ella. Tenim molta feina. Ja ens hi podem posar.

"Hi ha hagut altres dones candidates a la presidència (Hillary Clinton) i també a la vicepresidència (el 2008 Sarah Palin i John McCain van ser derrotats pel ticket Obama-Biden), però Harris és la primera a aconseguir-ho. Ella mateixa s'havia presentat a les primàries demòcrates per ser la candidata demòcrata a la presidència –en un dels debats va acusar Biden de racista– però va abandonar la cursa.

La figura de Harris ha apel·lat el vot femení i de les minories. Biden ha tingut el suport dels afroamericans per haver sigut el vicepresident de Barack Obama, i la lluita per la justícia racial va agafar un inesperat protagonisme en la campanya després de l'assassinat al maig de George Floyd a mans de la policia, que va inflamar el moviment Black Lives Matter. Harris va participar en alguna de les manifestacions contra la discriminació.

Fiscal a Califòrnia

Kamala Harris va ser elegida el 2003 fiscal del districte de San Francisco, quan es va convertir en la primera fiscal negra de la història de Califòrnia. Vuit anys després va ascendir fins a fiscal general, lloc que va ocupar fins que es va convertir en senadora demòcrata el 2017, moment en què va travar amistat amb Beau Biden, un dels fills del futur president, fiscal a Delaware.

En aquest temps, va oficiar el primer casament homosexual a Califòrnia i es va oposar a l'aplicació de la pena capital. Tot i això, els moviments pro drets civils li critiquen que quan va tenir l'oportunitat no va impulsar una reforma policial que permetés investigar els agents involucrats en tirotejos. La seva etapa com a fiscal va coincidir amb l'ascens del moviment Black Lives Matter, davant el qual va respondre promovent cursos de formació contra el racisme implícit dels agents. Però, en canvi, es va oposar a una regulació estatal perquè els policies portessin càmeres que enregistressin les seves accions i tampoc va facilitar la revisió dels casos de condemnats injustament. Durant els seus anys al Senat dels EUA va promoure una llei per penalitzar el linxament com a delicte d'odi.

stats