Internacional 23/09/2013

Les forces de seguretat llancen un atac per entrar al centre comercial de Nairobi

El grup radical islamista ha advertit que mataria els ostatges si ho intentaven. El balanç és de 69 morts, 175 ferits i 63 desapareguts, segons la Creu Roja

Agències
3 min

NairobiLes forces de seguretat de l'exèrcit de Kènia han llançat un atac per entrar al centre comercial Westgate. Almenys s'han escoltat tres fortes explosions aquest dilluns al centre comercial de Nairobi, assaltat el dissabte per la milícia radical islamista Al-Shabaab.

Una font de les forces de seguretat de Kènia ha confirmat a l'agència Reuters que l'explosió l'han provocat per intentar entrar al centre comercial. Des de la televisió, es pot observar com surt el fum del centre comercial i es veu a les tropes de l'exèrcit de Kènia corrent al voltant del complex.

Aquest dilluns la milícia Al-Shabaab, havia amenaçat a través d'un comunicat que mataria els ostatges que queden dins del centre comercial si les forces de seguretat intentaven entrar-hi.

Entre 10 i 15 assaltants

El ministre de l'interior de Kènia, Ole Lenku, ha assenyalat que entre 10 i 15 assaltants d'Al-Shabaab continuen a l'interior del centre comercial Westgate.

Lenku no ha concretat quants civils es troben a l'interior de l'edifici i ha situat la xifra de víctimes en 59, deu menys que les havia dit la Creu Roja. El nombre de ferits és de 175, segons ha precisat la Creu Roja. Hi ha 63 desapareguts.

"La nostra prioritat és salvar vides. És la raó per la qual això serà llarg", ha dit Lenku.

L'inspector general de la policia kenyana, David Kimaiyo, havia afirmat a través del seu compte oficial de Twitter que les forces de seguretat havien "rescatat a més ostatges durant la nit".

"En queden molt pocs (d'ostatges) a l'interior. I també ens estem apropant als atacants", ha adirmat Kimayio.

El Regne Unit convoca un comitè d'emergència

El primer ministre britànic, David Cameron, presidirà aquest dilluns un comitè d'emergència per tractar l'atac terrorista contra el centre comercial de Nairobi, en el que han perdut la vida tres ciutadans del Regne Unit.

El 'premier' britànic ha qualificat l'atac de "terrible brutalitat" i ha alertat que al tractar-se d'una situació "que continua", s'ha d'estar preparat per a "noves males notícies".

"Venjança" per l'ofensiva keniana a Somàlia

Al-Shabaab ha anunciat al seu compte de Twitter que l'atac al centre comercial de Nairobi és una venjança contra l'exèrcit de Kènia, que va entrar a Somàlia el 2011 per respondre a una onada de segrestos. Des de llavors, s'han registrat desenes d'atacs en zones frontereres amb Somàlia, com a la ciutat portuària de Mombasa o a Nairobi mateix, que han provocat més d'un centenar de víctimes.

Al-Shabaab és una organització d'islamistes radicals que controla bona part del territori de Somàlia, més poderosa que el govern de Mogadiccio i que obeeix Al-Qaida des del 2012. A les seves zones d'influència imposen la llei xaria -la llei islàmica- i s'ha denunciat que practiquen amputacions i execucions en alguns casos.

Defensen l'islam polític i lluiten contra les invasions estrangeres al seu país, ja siguin dels seus veïns etíops i kenians com les de les forces dels Estats Units, que hi efectuen atacs aeris.

"Paciència i empatia"

Al matí de diumenge el president kenià, Uhuru Kenyatta, va dirigir-se a la nació demanant paciència i mostrant la seva tristesa per les víctimes. "Sóc conscient que molts us heu mostrat impacients sobre el ritme de l'operació -va dir-. I, tot i que empatitzo amb la vostra ansietat per veure la crisi resolta tan aviat com sigui possible, us demano comprensió".

Kenyatta va dir que més de 1.000 persones havien estat rescatades del centre comercial durant l'atac, "un fet destacable i encoratjador", va dir. Però el nombre de morts podria seguir augmentant, segons la Creu Roja.

Joseph Ole Lenku, el secretari del ministeri d'Interior, va dir que el nombre de ferits era d'almenys 175 persones, tot i que molts d'ells van ser donats d'alta ràpidament.

Un enorme desplegament de forces de seguretat mantenia l'àrea acordonada, i les autoritats van confirmar que a l'interior hi havia entre 10 i 15 atacants. La Creu Roja keniana, citant la policia com a font, va dir que el nombre de gent desapareguda era 49, i obria la possibilitat que el nombre de víctimes augmenti encara més.

stats