Rússia
Internacional 22/12/2013

Khodorkovski: "No sóc l'últim presoner polític de Rússia"

L'exmagnat diu en la seva primera roda de premsa que no té plans de tornar a Moscou ni d'entrar "en una lluita pel poder". Vol dedicar-se a alliberar altres presos com ell però ara necessita "privacitat"

Carme Riera Sanfeliu
2 min

BarcelonaMikhaïl Khodorkovsi, l'exmagnat i opositor rus alliberat divendres després de 10 anys empresonat, ha dit aquest diumenge en la seva primera roda de premsa que "a Rússia encara hi ha molts presoners polítics".

Des del museu del mur de Berlín ha demanat als líders occidentals que ho tinguin present quan facin tractes amb el president Vladímir Putin. Sobre una de les incògnites que envoltaven el seu futur, Khodorkovski ha dit que no té intenció d'entrar "en una lluita pel poder" a Rússia.

"Només fa 36 hores que he recuperat la meva llibertat i en aquest temps no he pogut fer plans de futur", ha explicat. "Exploraré quins camins puc seguir ara, però vull dedicar-me a ajudar la societat russa i a tots aquells que segueixen empresonats per raons polítiques", ha dit a una sala plena a vessar de periodistes.

Tornar a Rússia, difícil

"Dimitri Peskov [el portaveu del president Putin] ha dit que puc tornar a Rússia quan vulgui, però tristament encara no tinc garanties que si ho faig pugui tornar-ne a marxar", ha explicat Khodorkovski, que ha afegit que "de moment, la meva família és el més important, fa deu anys que no estic amb ells i ara us demano privacitat".

Khodorkovski no sabia que aniria a parar a Berlín. Divendres, "a les dues de la matinada, un comandant del camp em va llevar i em va dir que tornava a casa. Van fer-me pujar a un tren i vaig tardar a saber que anava cap a Berlín. Fa poc que he sabut que la cancellera Angela Merkel s'ha implicat personalment en el meu alliberament", ha detallat qui va ser l'home més ric de Rússia, per agrair la col·laboració de Berlín en el procés.

"Espero que Putin no vulgui ser president per a tota la vida"

Sobre el president rus, Khodorkovski ha dit que, tot i que "les lleis permeten que torni a ser escollit i es mantingui deu anys més en el poder", espera que "no vulgui ser un president per a tota la vida". En resposta a un periodista que volia saber si el podria perdonar, l'expresoner ha recordat que "va ser especialment dur" amb ell, però que, al mateix temps, va deixar la seva família al marge, "de manera que sóc pragmàtic".

stats