L'exèrcit israelià assalta l'hospital més gran de Gaza

Les forces israelianes publiquen un vídeo en el qual mostren armes que haurien trobat dins del complex que acull milers de pacients, metges i desplaçats

5 min
Vista de l'hospital Al Shifa envoltat de columnes de fum

BarcelonaL'exèrcit israelià ha anunciat aquesta matinada una incursió contra l'hospital d'Al-Shifa, el més important de Gaza, i ha justificat l'operació com "de precisió i dirigida contra Hamàs en una àrea específica" del complex mèdic. L'objectiu són els operatius del grup jihadista. Munir al-Bursh, director general del ministeri de Salut de Gaza, ha afirmat a primera hora del matí a la cadena Al Jazeera que les forces israelianes havien atacat el costat oest del centre, on hi ha centenars de pacients i personal mèdic i milers de persones desplaçades. “Hi ha grans explosions i ha entrat pols a les zones on som. Creiem que hi ha hagut una explosió dins de l'hospital", ha assegurat. L'Organització Mundial de la Salut, OMS, ha denunciat que ha perdut tot contacte amb el centre mèdic i que tem per la seguretat del personal i dels pacients.

La situació de l'hospital

Al-Rasheed

Franja de Gaza

Beit Lahia

Camp de refugiats de Jabalia

Camp de

refugiats

d’Al-Shati

Jabalia

Salah Ad Deen

Hospital

Al-Shifa

As-Sekka

Gaza

500 m

Franja de Gaza

Wadi Gaza

Hospital

Al-Shifa

Gaza

500 m

Franja de Gaza

Hospital

Al-Shifa

Gaza

500 m

Al vespre l'exèrcit israelià ha confirmat que continua "actiu" a l'hospital i ha assegurat que els soldats hi han trobat un centre de comandament operacional de Hamàs. Les Forces de Defensa d'Israel (IDF) han publicat un vídeo en què mostren armes, munició, granades i armilles antibales que haurien trobat a l'hospital, on també han recuperat informació d'intel·ligència i aparells tecnològics, segons el portaveu de l'exèrcit, Daniel Hagari. El govern gazatí ho ha negat i ha assegurat que són proves falses. "L'exèrcit (israelià) està a l'hospital i ningú sap què hi estan fent o quines armes han portat per assegurar que les han trobades dins del complex", ha assenyalat el ministeri d'Exteriors palestí.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha insistit que l'objectiu és que no quedi cap refugi per als milicians de Hamàs. "Recorden quan ens van dir que no entraríem a Gaza? Vam entrar-hi. Van dir que no arribaríem als afores de la ciutat de Gaza i hi vam arribar. Van dir que no entraríem a l'Hospital Al-Shifa i hi hem entrat", ha dit durant una visita a la base militar d'entrenament de Zikim, a prop de la frontera amb la Franja.

L'operació ha començat després que els Estats Units anunciessin que tenien proves que Hamàs utilitza el centre amb finalitats militars, cosa que l'organització islamista i els equips mèdics desmenteixen i que ni Israel ni els EUA han acreditat. Israel diu que l'assalt es basa en "informació d'intel·ligència i necessitats operatives". La direcció de l'hospital havia reclamat una visita d'experts independents de l'ONU per verificar la situació dins el centre i descartar el seu ús militar.

En el seu comunicat, l'exèrcit israelià assegura que dins de l'operatiu de l'atac a l'hospital hi ha "equips mèdics i arabòfons" que han estat entrenats pel que defineix com "un entorn complex i sensible". El portaveu de seguretat de la Casa Blanca, John Kirby, ha assegurat que Washington "no va donar cap llum verda a les operacions militars al voltant de l'hospital" i que els Estats Units "no estan involucrats en aquests processos".

Com que no hi ha periodistes dins de l'hospital, des que Israel ha intensificat els bombardejos i ha ordenat l'evacuació del centre, i tampoc permet l'accés independent de la premsa a la franja de Gaza, és molt difícil tenir informació contrastada sobre el que està passant a dins l'hospital. Al Jazeera cita fonts de dins del complex que expliquen que les tropes israelianes han ordenat per altaveus a tots els homes que es rendeixin, mentre els tancs encerclen el complex. També diuen que han sortit una trentena d'homes despullats i amb els ulls tapats al pati principal, on els estarien interrogant. Asseguren que les tropes israelianes han destruït un magatzem amb material mèdic.

Segons l'agència EFE, que cita mitjans palestins, hi hauria almenys 200 detinguts, inclòs personal mèdic i desplaçats. Un portaveu del govern de Gaza ha assegurat que els soldats israelians han disparat contra persones que fugien de l'hospital. L'oficina de premsa de l'executiu gazatí ha dit que l'exèrcit hebreu ha disparat també a l'interior del complex, cosa que ha negat un alt oficial israelià, que ha assegurat que els combats només s'han produït a l'exterior.

Ahmed Mokhallalati, metge del centre, ha explicat a la cadena Al Jazeera que al centre hi ha uns 650 pacients, dels quals un centenar es troba en estat crític. També hi ha 700 sanitaris i personal administratiu que des del cap de setmana no poden tractar els malalts per manca d'electricitat, medicaments, aigua i aliments. I entre 2.000 i 3.000 desplaçats que s'havien refugiat dels bombardejos al centre. Al-Shifa ha arribat a acollir uns 60.000 desplaçats, però la majoria han marxat des de divendres, quan l'exèrcit israelià va encerclar l'hospital i va bombardejar-ne els voltants. "Els desplaçats són civils, famílies senceres. Estan atrapats pel pànic". Segons el cirurgià, els bombardejos han estat constants tota la nit.

Condemna de l'Autoritat Palestina

L'Autoritat Palestina, en el seu pronunciament més dur fins ara ha parlat d'una "flagrant violació del dret internacional", i ha demanat "una intervenció internacional urgent per protegir els civils a l'hospital".

Enmig de l'ofensiva terrestre i els bombardejos israelians, tots els centres sanitaris del nord de Gaza, on hi ha la major part de la infraestructura sanitària de la Franja, havien deixat de funcionar, amb l'única excepció d'Al-Ahli, on hi ha 500 pacients. "Estan fora de servei a causa de la manca d'electricitat, subministraments mèdics, oxigen, aliments i aigua, a més dels bombardejos", segons l'Oficina de Coordinació d'Ajuda Humanitària de l'ONU.

La situació de l'Hospital Al-Shifa és la més greu. D'acord amb el director del centre, Mohammad Abu Salmiya, hi ha set nadons prematurs que han mort per la falta d'electricitat i 30 més la vida dels quals corre perill. Els gazatins s'han vist obligats a excavar una fossa comuna als voltants del complex per enterrar fins a 170 cadàvers en procés de descomposició. El representant de l'Organització Mundial de la Salut a Palestina, Rik Peeperkorn, ha afirmat que estan considerant una possible evacuació de tots els pacients i personal de l'hospital, però ha subratllat que calen "garanties d'una sortida segura per als evacuats" i combustible per a les ambulàncies de la Mitja Lluna Roja. Amb tot, ha admès que és molt difícil poder fer aquesta evacuació després d'haver perdut tot el contacte amb el personal del centre.

Resolució del Consell de Seguretat

Enmig de les crides internacionals a la protecció dels civils, aquest dimecres el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha aconseguit aprovar una resolució per demanar "pauses humanitàries" a la franja de Gaza, després de quatre intents fallits des que va començar la guerra el 7 d'octubre. El màxim òrgan executiu de l'ONU ha aprovat un text proposat per Malta amb dotze vots a favor, cap en contra i tres abstencions, les dels Estats Units, el Regne Unit i Rússia. El primer acord global sobre el conflicte reclama pauses i corredors "urgents i ampliats a tota la franja de Gaza durant un nombre suficient de dies per permetre l'accés humanitari complet, ràpid, segur i sense obstacles".

La resolució també demana que es compleixi la llei internacional, especialment pel que fa a la protecció dels civils, i insta a un alliberament "immediat i incondicional" dels ostatges que té segrestats Hamàs i altres grups. El text, però, no condemna els atacs de Hamàs, motiu pel qual els Estats Units i el Regne Unit –aliats d'Israel– s'han abstingut, mentre que Rússia demana un alto el foc.

L'ambaixador israelià a les Nacions Unides, Gilad Erdan, però, ha rebutjat ràpidament la resolució, que ha considerat que està "desconnectada de la realitat", i ha assegurat que no tindrà "cap sentit". Ha afirmat que Israel està actuant d'acord amb la llei internacional, i ha retret al màxim òrgan de l'ONU que "encara no sigui capaç de condemnar o ni tan sols mencionar la massacre de Hamàs". "És una vergonya", ha afegit, i ha dit que l'estratègia de Hamàs és "deteriorar deliberadament la situació humanitària a la franja de Gaza i augmentar el nombre de víctimes palestines per activar l'ONU i el Consell de Seguretat en un intent d'aturar Israel". "Això no passarà", ha subratllat.

stats