L'FBI desclassifica un informe sobre la implicació de l'Aràbia Saudita en l'11-S

El document no és concloent sobre la relació de Riad amb els autors de l'atemptat

3 min
Diverses persones homenatjant les víctimes de l'11-S al memorial dels atemptats, aquest dissabte a Nova York

SabadellL'FBI va desclassificar aquest dissabte al vespre un document fins ara secret sobre la seva investigació dels atemptats de l'11 de setembre del 2001, just el dia que es complien vint anys de la tragèdia. L'informe, de 16 pàgines, analitza la possible implicació del govern de l'Aràbia Saudita en la preparació de l'acció terrorista, però no arriba a cap conclusió ferma sobre aquesta qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En concret, el text assenyala el "suport logístic" que van rebre dos dels terroristes per part d'un empleat del consolat saudita a Los Angeles i d'un suposat espia del mateix país a la ciutat californiana. El nom d'aquest segon, Omar al-Bayoumi, ja havia aparegut en altres investigacions sobre l'11-S, i el nou document el presenta com una persona "tractada amb un gran respecte" al consolat i que hi gaudia d'un "estatus molt alt". En tot cas, a l'informe no queda clar si Riad estava al corrent de les seves activitats.

El document, datat el 2016 i amb molts passatges eliminats, s'ha desclassificat dies després que el president dels Estats Units, Joe Biden, ordenés que, al llarg dels pròxims sis mesos, es fessin públics alguns dels documents sobre els atemptats que encara eren secrets. Ho va fer en compliment de la promesa de "transparència" sobre aquest episodi que havia fet durant la campanya electoral, però també en resposta a les exigències d'un grup de prop de 2.000 familiars de víctimes i supervivents dels atemptats que el mes passat li havien demanat que no assistís a l'acte d'homenatge que es va celebrar dissabte a Nova York si mantenia la informació amagada.

Moltes sospites, cap prova

La hipòtesi que l'Aràbia Saudita (el país d'on eren originaris 15 dels 19 autors materials dels atemptats) havia tingut alguna implicació directa amb l'11-S fa temps que es va plantejar, però fins ara no s'ha aconseguit demostrar. La comissió del Congrés que va investigar els atemptats va concloure, l'any 2004, que no hi havia proves que "ni el govern saudita com a institució ni cap alt funcionari saudita a títol individual" haguessin finançat Al-Qaida, l'organització terrorista que va cometre els atacs, però no descartava que altres càrrecs inferiors hi haguessin tingut algun vincle. Un altre document de l'any 2002, però desclassificat el 2016, conegut com Les 28 pàgines, també citava trobades sospitoses entre funcionaris saudites i els terroristes, però tampoc no hi implicava directament el govern del país àrab.

Malgrat la poca concreció de l'informe desclassificat aquest dissabte, Terry Strada, una representant de l'associació 9/11 Families United, que agrupa els familiars de víctimes dels atemptats, ha rebut amb satisfacció la seva publicació: "Ara els secrets dels saudites estan exposats i és hora que el país reconegui el paper dels seus funcionaris a l'hora d'assassinar milers de persones en territori nord-americà", ha dit.

Per la seva banda, l'ambaixada de l'Aràbia Saudita als Estats Units va emetre un comunicat dimecres, abans que es fes públic el document, en què aplaudia la decisió de Biden de revelar nous secrets de la investigació, ja que considera que d'aquesta manera s'eliminarà qualsevol ombra de dubte sobre el paper que el seu país va jugar en els atacs. "Tal com han demostrat les anteriors investigacions, inclosa la comissió [parlamentària] de l'11-S i la publicació de les anomenades 28 pàgines, mai no ha aparegut cap prova que indiqui que el govern saudita o els seus funcionaris tinguessin coneixement previ de l'atemptat terrorista o hi estiguessin implicats de cap manera", remarcava el comunicat.

stats