Internacional 29/01/2024

L'Iran assegura que no està implicat en la mort de tres soldats dels EUA a Jordània

L'atac també hauria fet 25 ferits i hauria causat l'evacuació de 34 soldats per possibles "lesions cerebrals"

ARA
2 min
Imatge de satèl·lit de la base estatunidenca atacada.

BarcelonaLa tensió entre els Estats Units i l’Iran continua pujant de to. El president nord-americà, Joe Biden, va anunciar ahir que tres soldats havien mort en un atac amb drons en una base militar a la frontera entre Jordània i Síria. Fins a 34 militars estatunidencs més van quedar ferits amb danys cerebrals, però el Pentàgon no va detallar de quina magnitud. Biden va atribuir l’atac a milícies proiranianes amb base a l’Iraq i va prometre revenja. Teheran ha negat qualsevol implicació en els fets.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’atac va ser reivindicat per un grup anomenat Resistència Islàmica a l’Iraq, que Washington considera titella de Teheran. De fet, va ser un atac múltiple sobre tres bases dels EUA, però només a l’anomenada Torre 22 els sistemes de defensa van ser incapaços d’abatre els drons. Un oficial es va limitar a explicar que l’atac s’havia produït de matinada, cosa que explicaria l’elevat nombre de baixes. 

El portaveu del ministeri d'Exteriors iranià, Naser Kananí, ha dit que el seu país no estava implicat “en les operacions dels grups de resistència a la regió”. A més, ha assegurat que els EUA i el Regne Unit els acusen "amb objectius polítics per revertir la realitat de la regió". A més, la delegació del país a l'ONU també ha subratllat que "l'Iran no té connexió ni res a veure amb l'atac".

Les tropes nord-americanes desplegades al Pròxim Orient són atacades quasi cada dia des del 7 d’octubre, quan es va produir l’atac de Hamàs des de la franja de Gaza contra Israel. I sobretot a l’Iraq, on malgrat la retirada que va liderar Barack Obama, la presència militar estatunidenca continua sent important. A Jordània hi ha 4.000 soldats nord-americans i al nord de Síria n’hi ha uns 900. 

Tant els Estats Units, aliats incondicionals d’Israel, com l’Iran, que dona suport a Hamàs a Gaza, han dit que volen evitar una confrontació directa. Tot i això, la hipòtesi d’un accident o una escalada no desitjada sembla cada vegada més plausible. L’altre punt de tensió és el mar Roig pels atacs dels rebels houthis del Iemen.

stats