Crisi climàtica

L'onada de calor a Europa desferma incendis devastadors a Portugal, França, Espanya i el Marroc

Les altes temperatures han deixat també 238 morts a Portugal i 84 a Espanya, segons les autoritats sanitàries

4 min

BarcelonaL'onada de calor extrema que travessa Europa està provocant aquests dies incendis devastadors a Portugal, Espanya, França i el Marroc. Les altes temperatures, combinades amb la sequera i els forts vents, mantenen actius encara 17 incendis a tot Portugal, on ja s'han cremat 10.000 hectàrees de terreny aquesta setmana (en total aquest any 30.000 hectàrees, més de les 28.000 que es van cremar durant tot l'any passat sencer).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El país lusità està batent rècords de temperatura, amb fins a 47 graus registrats aquest dijous a Pinhao o els 46,6 a Lousã de dimecres. El govern preveu que les temperatures vagin baixant en els pròxims dies, però manté de moment l'estat de contingència –que va decretar dilluns– fins diumenge. Això prohibeix a tot el país la crema de rostolls, la pirotècnia i l'ús de maquinària en zones forestals, entre altres coses. L'Institut Portuguès del Mar i l'Atmosfera (IPMA) manté l'alerta vermella en cinc districtes de l'interior del país, tot i que adverteix que el risc és elevat a tot el país.

Les imatges d'un conductor fugint de les flames que l'envolten a banda i banda de l'autopista s'han fet virals i han fet tornar a la memòria dels portuguesos la tragèdia de Pedrogao Grande, que l'any 2017 va deixar 66 víctimes mortals (i més de 260 ferits), moltes de les quals van morir atrapades als seus cotxes en una carretera que va ser engolida pel foc. És justament en aquesta mateixa zona, a uns 200 quilòmetres al nord de Lisboa, on es concentren de nou alguns dels pitjors incendis d'aquesta setmana, a prop de la localitat de Leiria (a només 70 quilòmetres de Pedrogao). Però l'incendi de què fuig el conductor aquest cop era més al nord, a l'A1 a Aveiro. De fet, era el reporter d'una ràdio que probablement cobria els incendis.

Incendi a Baiao, al nord de Portugal.

A França, desenes de milers de persones han hagut de ser evacuades a la zona del sud-oest, on un miler de bombers combatien dos grans incendis. Al sud de Bordeus, més d'11.300 persones van ser evacuades per un d'aquests dos focs, que havia consumit ja 7.600 hectàrees. L'altre punt negre era a Landiràs, on s'han cremat 4.500 hectàrees i s'hi han evacuat almenys 1.300 persones, a més de tallar diverses carreteres.

La Unió Europea ha anunciat aquest divendres que assistirà amb imatges de satèl·lit a Portugal, Espanya, França, Albània i Croàcia, per ajudar-los a controlar i combatre els focs. Però al mapa de la NASA d'incendis actius destaca també Itàlia, amb una gran quantitat de focs tant al nord com al sud. El país viu, de fet, la pitjor sequera que ha patit en 70 anys, que està reduint el cabal del riu Po en alguns punts fins a la mínima expressió. La zona està experimentant el juliol més calorós des del 1800.

A l'estat espanyol també s'hi comptabilitzen aquest divendres fins a 17 incendis, 11 dels quals es troben a Galícia, que pateix una de les pitjors onades d'incendis de la seva història. Però també a Castella i Lleó, prop de la frontera amb Portugal, s'han hagut d'evacuar centenars de persones de diversos pobles amenaçats per les flames. A Ourense s'ha arribat aquesta setmana als 44,1 °C de temperatura, tot i que el pic més alt de l'estat espanyol s'ha registrat a Talavera (Andalusia) amb 44,9 °C.

Veïns lluitant contra un incendi a Ksar Seghir, al nord del Marroc.

A l'altra riba del Mediterrani, el Marroc també lluita contra el foc que està arrasant els boscos del nord del país. Almenys mil hectàrees ja s'han cremat des de dimecres a Larache i Ouezzane, on bombers, soldats, policies i treballadors de protecció civil combaten les flames. El Marroc també pateix una sequera intensa, que s'afegeix a les temperatures de fins a 45 °C d'aquests dies al país.

Morts per altes temperatures

Però el foc no és pas l'única conseqüència de la forta onada de calor. A Portugal es calcula que hi ha hagut un excés de 238 morts, que s'atribueixen a les altes temperatures, segons les autoritats sanitàries. També a Espanya s'han comptabilitzat ja 84 morts a causa de les altes temperatures, i això només en el període comprès entre el 10 i el 12 de juliol.

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha alertat aquest divendres, a més, que l'augment de temperatures està contribuint també a la degradació de la qualitat de l'aire, sobretot a les ciutats, ja que la calor reté les partícules contaminants a l'atmosfera, segons va explicar en roda de premsa l'expert Roberto Labrador. "Això es tradueix en una degradació de la qualitat de l'aire que respirem i en efectes adversos per a la salut, sobretot per a les persones vulnerables", va dir.

L'OMM espera temperatures de rècord a principis de la setmana vinent a l'oest d'Europa, en especial al Regne Unit, on el pic de calor podria provocar que per primer cop s'arribi als 40 °C (el rècord actual està en els 38,7 °C de Cambridge el 2019). Londres podria arribar dilluns que ve a superar els 35 °C. "Això són 10 graus més de la mitjana en aquella ciutat en aquestes dates", ha dit Labrador. A França, els termòmetres dilluns podrien superar de forma extensa els 40 °C, però segurament a París la temperatura més alta arribarà dimarts.

stats