L'OTAN refusa l'exigència de Rússia de vetar l'entrada d'Ucraïna a l'aliança

Els aliats ofereixen a Moscou mantenir el diàleg però el Kremlin no s'hi compromet per ara

3 min
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

Brussel·lesLa reunió que han mantingut aquest dimecres a Brussel·les els representants del govern de Rússia i dels aliats de l'OTAN no ha sigut ni fàcil ni còmoda, però era més que necessària. Així mateix ho ha transmès el secretari general de l'aliança, Jens Stoltenberg, després d'una trobada que ha suposat la recuperació d'un diàleg amb Moscou que s'havia truncat ara fa tres anys. A la pràctica, estrictament no hi ha novetats. Ni Rússia pretén desescalar ni els aliats cedeixen al seu xantatge, però en diplomàcia cada segon en què dues parts d'un conflicte s'asseuen a la mateixa taula compta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els països aliats han mantingut el to contundent a l'hora de rebutjar de nou l'exigència de Putin que l'OTAN tanqui la porta d'entrada a Ucraïna o altres països de l'est. Però, per contra, amb la voluntat d'allunyar al màxim el risc d'un conflicte armat a Europa, li han ofert pactar un calendari de diàleg per parlar tant del control mutu d'armes com fins i tot de la limitació de míssils.

A l'altra banda, però, es guarden les cartes. "Els aliats han donat suport a la idea d’acordar un seguit de trobades [...]. Rússia no estava en posició d’acordar-ho, no ho ha acceptat, però ha dit que necessita més temps per respondre", ha explicat Stoltenberg després d'una reunió que ha durat tot el matí d'aquest dimecres.

El secretari general de l'OTAN ha confessat que les diferències són "significatives" i que "no seran fàcils de superar", però ha ressaltat la unitat dels aliats en l'enfocament del conflicte, una qüestió –les relacions amb Rússia i l'entrada de països com Ucraïna– que tradicionalment ha sigut divisiva.

Conscient d'estar protagonitzant de nou un "moment decisiu per a la seguretat d'Europa", el secretari general de l'OTAN s'ha mantingut ferm i directe a l'hora de referir-se al desafiament de Putin: "Rússia ja ha fet servir la força militar contra Ucraïna abans, amb l'ocupació de Crimea el 2014. La idea que Ucraïna amenaça Rússia és capgirar la truita. Rússia és l'agressor". Tanmateix, s'ha deixat clar que, des de Brussel·les i Washington, la voluntat és desescalar i explorar al màxim la via diplomàtica. L'OTAN no preveu ni de manera preventiva incrementar la seva presència militar a la zona, però no dubtarà en fer-ho si Moscou comet el "greu error" de tornar a agredir militarment Ucraïna.

La via diplomàtica

D'una banda, el missatge és clar: "No cedirem en el principi de seguretat europea que diu que tots els països tenen el dret d'escollir el seu propi camí. Només nosaltres decidirem qui i quan es pot unir a l'Aliança", ha dit Stoltenberg, que també s'ha referit al fet que el xantatge de Rússia hagi provocat que països com Finlàndia o Suècia, que no formen part de l'OTAN, s'hagin pronunciat en favor d'Ucraïna pel temor que una cessió d'aquest tipus estableixi un precedent. "Els països veïns de Rússia entenen que és un camí molt perillós", ha explicat el polític noruec.

De l'altra, l'OTAN i tots els seus aliats estan més que disposats a asseure's i parlar. Fins i tot d'algunes de les qüestions que Putin ha posat sobre la taula, com ara el control d'armes (però mutu), la limitació de míssils i les polítiques nuclears. També de la reobertura de les seus respectives a Moscou i Brussel·les, que es van tancar després que l'Aliança denunciés que els membres de la missió russa eren espies. L'OTAN estaria disposada a reobrir aquestes oficines sense "precondicions".

I que totes aquestes ofertes no trobarien una acollida positiva ràpida o senzilla a Moscou era d'esperar. La sorpresa hauria sigut el contrari. Però el simple fet que s'hagi produït aquesta reunió (també la de Ginebra entre la Casa Blanca i el Kremlin) i la d'aquest dijous en l'àmbit de l'Organització per a la Cooperació i Seguretat a Europa (OSCE) ja suposa un canvi necessari en unes relacions que estan més que congelades.

Per això Stoltenberg continuava sostenint després de la reunió que el risc de conflicte armat a Europa "és real", però que és justament per això que "aquesta reunió i les altres són tan importants". Stoltenberg ha assegurat que els aliats no es "fan il·lusions" sobre l'horitzó d'aquestes reunions, i d'aquí que hagi repetit que l'OTAN respondrà amb la contundència necessària i per les vies que calguin si la via diplomàtica fracassa i Rússia activa les forces militars a Ucraïna.

stats