Internacional 10/03/2015

L'advocat de Nemtsov no creu que els txetxens detinguts encarreguessin l'assassinat

Considera que el crim "va ser, amb tota seguretat, planificat" amb participació dels serveis secrets russos, ja que "va passar davant de les mateixes muralles del Kremlin"

Efe
2 min
Una dona deixant unes flors al lloc on va ser assassinat Boris Nemtsov / EFE

MoscouL'advocat de la família de l'opositor rus Borís Nemtsov, assassinat el 28 de febrer, ha posat aquest dimarts en dubte que els txetxens detinguts per les forces de seguretat perpetrat, organitzessin i encarreguessin el crim, tal com se'ls acusa i un d'ells ha confessat. "No crec de cap manera que aquestes persones siguin al mateix temps els organitzadors i els que encarreguessin" l'assassinat, ha assegurat Vadim Prójorov, advocat de Nemtsov, al diari digital 'Gazeta'.

Prókhorov sí que ha admès la possibilitat que els cinc detinguts siguin els autors materials de l'assassinat de Nemtsov, que va rebre quatre trets a l'esquena el passat 27 de febrer en un pont prop del Kremlin. "En qualsevol cas, la seva culpa ha de ser demostrada amb proves irrefutables durant un procés judicial obert. I això és molt important. Que ningú en tingui el més mínim dubte", va dir. L'advocat ha destacat que l'assassinat "va ser, amb tota seguretat, planificat" amb participació dels serveis secrets russos, ja que "va passar davant de les mateixes muralles del Kremlin". "Com va poder aquesta gent planificar tot això sense ajuda de persones procedents dels serveis secrets? Jo no ho entenc", ha dit.

Prókhorov ha subratllat que els instructors del cas encara no han al·ludit a les persones que van encarregar l'assassinat de Nemtsov. "Qui va ser qui ho va encarregar? Pot ser que el coneguem. Ara, pel que jo sé, encara no ha estat establert. No sé qui va ser, però ho puc endevinar. Segons la biografia d'aquestes persones" detingudes, ha dit.

La família de Nemtsov desitja que els detinguts confessin qui els va encarregar l'assassinat, en al·lusió al fet que no n'hi ha prou amb que siguin acusats d'implicació en el crim. Aquesta ha estat precisament des del principi l'actitud de la família de la periodista Anna Politskóvskaya, que es nega a donar carpetada al cas fins que siguin identificats els que van encarregar l'assassinat el 2006 de la reportera de 'Nóvaia Gazeta'. En el cas de Politkóvskaia també van ser condemnats diversos txetxens per perpetrar i organitzar el sonat crim, però se segueix sense conèixer als que ho van encarregar.

L'exprimer ministre i dirigent opositor Mikhaïl Kassiànov també va comentar que no considera que els detinguts siguin els que van encarregar la mort del seu col·lega i amic, i va titllar d '"inadmissible" la versió que Nemtsov fos tirotejat per radicals islamistes. "Són els organitzadors? Per descomptat que no. I la versió i els motius són inadmissibles. Els investigadors intenten eludir la versió de l'assassinat polític i trobar el que pot ser més o menys agradable per a la societat", va dir, i es va mostrar convençut que "el motiu va ser una represàlia política".

Segons l'agència 'Rosbalt', el chechén Zaur Dadáev, membre de les forces especials del Ministeri de l'Interior de Txetxènia, va confessar haver comès l'assassinat motivat per les crítiques de Nemtsov a l'islam i la seva defensa de les caricatures de Mahoma publicades pel setmanari francès 'Charlie Hebdo'. La Justícia russa va acusar formalment diumenge a Dadáev i Anzor Gubashev d'estar implicats en l'assassinat, i va ordenar la presó preventiva de tres sospitosos, tots d'origen txetxè.

stats