Internacional 08/01/2015

L'atemptat a 'Charlie Hebdo', el triple xoc francès

Marc Vidal
2 min
Mostres de condol a la porta de la redacció de 'Charlie hebdo'. MARTIN BUREAU/ AFP

Enviat especial a ParísFrança viu immersa en un triple xoc des de l'atemptat de dimecres contra la seu del setmanari satíric 'Charlie Hebdo'. L'atac a aquesta publicació, que va acabar amb l'assassinat de dotze persones, ha xocat un país immers en l'etern debat de casar la identitat amb els valors fonamentals de la República.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'atac a la llibertat

"Avui és la República sencera, que ha sigut agredida. La República és la llibertat d’expressió, la cultura, la creació, el pluralisme, la democràcia, la idea de justícia i pau", va assegurar dimecres el president francès, François Hollande, des de l'Elisi. La qüestió que l'atemptat de dimecres va ser, sobretot, un atac a la llibertat era el que més es deixava sentir a l'esclat d'indignació que es va viure, entre la tarda i el vespre, a la plaça de la República de París. “Atacant la premsa volen fer callar a tothom, però no ho aconseguiran”, alertava en aquest indret la Isabelle, que deia que ningú podria fer caure els tres pilars sobre els quals està construïda la nació francesa: llibertat, igualtat, fraternitat.

L'alerta terrorista

"La guerra", titula aquest dijous el seu editorial el diari 'Le Figaro', que lamenta que fins ara "ningú l'ha volgut veure". França fa temps que està sota l'amenaça islamista. De fet, el mateix setmanari 'Charlie Hebdo' havia estat atacat l'any 2011 després de publicar, el 2006, unes caricatures del profeta Mahoma. Però va ser la participació de França a la coalició liderada pels EUA contra els jihadistes de l'Estat Islàmic a l'Iraq i Síria el que va elevar l'alerta, ja que en diferents vídeos extremistes se citava aquest país com a objectiu d'atacs. Segons un 'think tank' britànic dedicat a l'estudi de la radicalització, fins a 700 francesos han marxat a fer la jihad a les zones sota control de l'Estat Islàmic. Un suport important als extremistes islàmics que preocupava les forces antiterroristes dins el país i a tot Europa.

El debat sobre l'islamisme

L'atemptat de dimecres va coincidir amb la sortida a les llibreries de l'última novel·la del prestigiós escriptor francès Michel Houellebecq, que porta per títol 'Soumission'. A l'obra, el lector es trasllada a la França del 2022, on acaba de guanyar les eleccions un president islamista, amb tots els canvis que això suposa per al país. I ho fa guanyant a les urnes el Front Nacional. Vet aquí tots els ingredients de l'eterna controvèrsia que viuen els francesos. Aquesta obra de Houellebecq era només l'últim dels capítols d'un debat etern sobre l'islam a França –una qüestió que el president Hollande ha evitat fins ara, segons denuncia aquest dijous el diari 'Libération'– i el paper d'agitador dels fantasmes que té l'ultradretà Front Nacional amb una popularitat a l'alça.

stats