Grècia
Internacional 20/06/2012

Grècia ja té nou primer ministre

Andonis Samaràs, líder conservador, jura el càrrec després de reunir-se amb el president de la república, Kàrolos Papúlias. El nou govern de Grècia serà tripartit entre Nova Democràcia, els socialistes del Pasok i l'Esquerra Democràtica

Agències
2 min
Andonis Samaràs jurant el càrrec davant de l'Església ortodoxa grega. REUTERS

AtenesGrècia ja té nou primer ministre. El líder conservador Andonis Samaràs ja ha jurat el càrrec davant de la màxima autoritat de l'Església ortodoxa grega, l'arquebisbe Jerònim. Just després de comunicar un acord de govern entre el seu partit, Nova Democràcia, els socialistes del Pasok i l'Esquerra Democràtica al president de la república, Kàrolos Papúlias, els popes han començat a cantar i s'ha iniciat la cerimònia de jurament del 185è primer ministre de Grècia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Amb patriotisme, unitat nacional sense fissures i amb l'ajuda de Déu, treballarem dur per oferir resultats concrets i esperança al poble", ha declarat Samaràs després de rebre la benedicció de l'arquebisbe i camí del despatx del primer ministre sortint, Panaiotis Pikrammenos, que liderava el govern interí. També ha assegurat que dijous es formarà oficialment el nou govern grec. En les pròximes hores s'espera conèixer la llista de ministres de l'executiu.

Acord de govern

El líder socialista grec Evànguelos Venizelos ha anunciat aquest dimecres un acord final entre conservadors i l'esquerra moderada per designar "entre ara i aquesta nit" el nou executiu del país. Al migdia hi ha prevista una reunió entre el líder de la conservadora Nova Democràcia, Andonis Samaràs, i el president del país, Kàrolos Papúlias.

L'Esquerra Democràtica ha acceptat unir-se a la coalició de govern a Grècia, però no formarà part del gabinet, segons explica el diari grec 'Ekathimerini'.

El comitè central de l'Esquerra Democràtica ha aprovat en les primeres hores d'aquest dimecres la proposta de donar suport a la nova administració grega, però no oferirà membres per al nou gabinet. Un 70% dels membres del partit s'han mostrat d'acord amb la intenció del seu líder, Fotis Kouvelis, de mantenir-se fora del gabinet. La formació política podria demanar a diverses figures ideològicament properes a l'Esquerra Democràtica que s'uneixin al govern, però mai als seus membres.

Llimar les últimes diferències

Els conservadors de Nova Democràcia, els socialdemòcrates del Pasok i la centreesquerra de Dímar han intentat aquest dimecres llimar les darreres diferències i presentar un acord per formar un govern tripartit que renegociï els termes del compromís d'austeritat amb la Unió Europea. Els mitjans grecs apunten que prop d'un terç dels membres del gabinet seran tecnòcrates.

stats