Unió Europea
Internacional 18/02/2012

Letònia vota en referèndum si vol el rus com a segona llengua oficial

Es preveu que guanyi el 'no' però la consulta ha exposat profundes divisions al país bàltic dues dècades després que s'independitzés de la Unió Soviètica. La població russa suposa al voltant d'un terç dels dos milions d'habitats de Letònia.

Agències
1 min
Una família vota en el referèndum / AFP

RigaLetònia vota en referèndum aquest dissabte si volen el rus com a segona llengua oficial del país bàltic i, per tant, que l'idioma entri oficialment a la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si el 'sí' guanya, els documents governamentals s'hauran de traduir al rus, així com les directrius comunitàries i la traducció simultània d'actes oficials en el marc de la UE. Es preveu que guanyi el 'no' però el referèndum ha exposat profundes divisions al país bàltic dues dècades després que s'independitzés de la Unió Soviètica.

La proposta neix de les 200.000 firmes que va aconseguir l'organització 'Llengua Mare' per convocar la consulta al país. Vladímir Linderman, dirigent del grup, denuncia que 'la situació dels russos a Letònia és una vergonya per la Unió. Gairebé el 40% dels letons considera el rus com la seva llengua mare. La consulta és una crida desesperada al diàleg per solucionar aquest problema'. La població russa suposa al voltant d'un terç dels dos milions d'habitants de Letònia.

Els dos partits oficialistes, Reforma i Unitat, consideren que el referèndum és una 'provocació' i que només contribuirà a dividir la societat.

Aprendre letó era un requisit per aconseguir la ciutadania al país després de separar-se de la URSS però molts parlants de rus van resistir i al voltant d'uns 300.000 encara no tenen la ciutadania i, per tant, no poden votar ni obtenir una feina a l'administració pública.

stats