Internacional 21/10/2014

Lewinsky se sincera en un discurs: "Sóc la pacient zero, la primera persona amb la reputació destruïda a internet"

En una emotiva conferència per joves emprenedors, Lewinsky diu que vol ajudar altres víctimes del "joc de la vergonya"

Ara
2 min

Barcelona"El meu nom és Monica Lewinsky, tot i que sovint m'han aconsellat que el canviï. O m'han preguntat per què no l'he canviat. Però aquí estem, no l'he canviat. Encara sóc Monica Lewinsky". Així arrenca el discurs de la ja cèlebre ex becària de la Casa Blanca -protagonista de l'escàndol sexual que va portar la cambra de representants dels Estats Units a demanar la destitució del llavors president Bill Clinton l'any 1995- durant una reunió de joves emprenedors organitzada per la revista 'Forbes', titulat 'Per sota dels 30'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una conferència de 25 minuts sobre 'L'abús a internet', Lewinsky s'auto-proclama com la "pacient zero": "La primera persona en acabar amb la reputació completament destruïda a través d'internet", quan "encara no hi havia Facebook, Twitter o Instagram".

Per primer cop des de l'escàndol del 1995, Lewinsky explica en un discurs la seva versió dels fets d'una manera completament sincera i sense poder contenir l'emoció en alguns moments. Explica que llavors "era una joveneta de 22 anys que es va enamorar del seu jefe com una joveneta de 22 anys ho faria", i relata amb tot detall el que va viure quan aquella relació que va durar dos anys amb Bill Clinton es va fer pública i es va "utilitzar políticament".

"Em van amenaçar repetidament" des de l'FBI, denuncia Lewinsky, "em van dir que fins i tot la meva mare podria ser processada si jo no cooperava i em posava un micròfon. Per si no ho sabeu, no em vaig posar el micròfon. Els meus amics i la meva família van ser cridats a testificar en contra meva", relata.

Respecte al linxament públic que se'n va fer de la becària, que "cada dia apareixia a la premsa amb paraules com bagassa, puta, fla meva família no la reconeixia i jo tampoc".

"Deixeu-me que us parli de ser separada públicament de la teva veritat (...) és un dels principals detonants de l'ansietat, la depressió i l'auto-odi. [...] Us diré com se sent: és com un cop de puny a l'estomac".

"Em pregunto com descriure els últims 16 anys i sempre torno a la mateixa paraula: vergonya. La meva vergonya persona, i la vergonya que va caure sobre la meva família, i la vergonya que va caure sobre el meu país. Sincerament, vaig estar a punt de desintegrar-me".

Lewinsky explica que ha decidit fer aquest discurs després de veure tants casos d'abús a través d'internet i especialment un, en que un jove de 18 anys, Tyler Clementi, el 2010 va ser ridiculitzat després que un company de pis el gravés quan feia un petó a un altre noi i ho distribuís per internet. Clementi es va llançar per un pont.

"Vaig perdre la meva reputació. Vaig ser identificada públicament amb algú que no reconeixia. D'alguna manera, va ser una usurpació d'identitat". "Avui penso en mi com en algú que ha sobreviscut a això" i per això "el que vull fer ara és ajudar altres víctimes del joc de la vergonya del qual jo vaig sobreviure. Vull donar un bon us a tot el meu patiment i donar un sentit al meu passat", conclou.

stats