Internacional 01/07/2016

L'exèrcit dels Estats Units aixeca el veto als transsexuals

Aquells que ho desitgin, a més, tindran dret a sotmetre's a operacions de canvi de sexe costejades pel departament de Defensa nord-americà

Efe
2 min
El secretari de Defensa dels EUA,  Ashton Carter, aquest dijous

BarcelonaL'exèrcit dels Estats Units, el de major nombre d'efectius per darrere de la Xina, va prendre aquest dijous una decisió històrica: obrir les portes als transsexuals, que fins ara no podien ser reclutats. Malgrat tractar-se d'una mesura a la qual s'havien resistit alguns dels alts comandaments militars per la por a com podia afectar les tropes, el secretari de Defensa dels EUA, Ashton Carter, va anunciar en roda de premsa al Pentàgon que "amb efecte immediat", les Forces Armades queden obertes als transsexuals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anunci és l'última mostra d'un progressiu canvi de mentalitat en les Forces Armades nord-americanes, després que al març es decidís obrir totes les posicions de combat a les dones, incloses les d'elit i els marines, de les que fins llavors estaven excloses. D'altra banda, el Senat va confirmar el passat maig al primer secretari de l'exèrcit obertament gai, cosa molt significativa, ja que, si bé es tracta d'un càrrec civil, es va produir menys de quatre anys després que es posés fi a la política tàcita de prohibir als soldats o oficials declarar obertament la seva homosexualitat.

"És el correcte i un altre pas per assegurar que reclutem i mantenim a les persones més qualificades. El nostre exèrcit, la nostra defensa i el nostre país seran més forts", va assegurar Carter, després d'anunciar l'obertura de les Forces Armades als transsexuals. El cap del Pentàgon va argumentar que les Forces Armades han de poder disposar dels efectius més qualificats, al marge de la seva orientació sexual, i que li consta que ja hi ha transsexuals servint a l'Exèrcit actualment -encara que no obertament: uns 2.500, va estimar. "La realitat és que tenim a transsexuals uniformats avui dia. Els nord-americans volen servir i la professió de les armes ha d'estar oberta a tothom. Hem de tenir accés al 100% de la població dels EUA", va insistir el cap del Pentàgon.

Carter també va anunciar que, a partir de l'1 d'octubre, els membres de l'Exèrcit que s'identifiquin com transsexuals i que així ho desitgin tindran dret a sotmetre a operacions de canvi de sexe costejades pel departament de Defensa, cosa que suposarà una despesa addicional "mínima", segons els càlculs del Pentàgon.

De l'homosexualitat a la transsexualitat: temps de canvi als EUA

El primer pas per obrir les portes de l'Exèrcit al marge de l'orientació sexual es va donar al setembre de 2011, quan el Congrés, a instàncies d'una resolució de la Justícia, va posar fi a la política "No preguntis, no expliquis", aplicada a el Govern del demòcrata Bill Clinton (1993-2001).

"No preguntis no expliquis" impedia l'accés a les Forces Armades als que manifestaven la seva homosexualitat, en considerar que la seva presència "crearia un risc inacceptable per als alts estàndards de la moral, el bon ordre i la disciplina, així com la unitat i cohesió que són essencials per a la capacitació militar".

Després de la resolució de l'any passat del Tribunal Suprem que va legalitzar a tot el país el matrimoni homosexual, gran part de l'atenció pública dels EUA es centra en els transsexuals, que es troben, per exemple, enmig d'un intens debat sobre l'ús que poden fer dels banys públics en base a la seva orientació sexual.

stats