Internacional 02/04/2015

L'Iran i la UE anuncien que hi ha base per a un acord sobre el programa nuclear

Els detalls de l'acord marc es continuaran negociant fins al 30 de juny

Efe
2 min
El ministre d'Exteriors iranià, Mohamed Javad Zarif, en arribar a l'hotel de Lausana. BRENDAN SMIALOWSKY / REUTERS

LausanaEl secretari d'estat nord-americà, John Kerry, ha anunciat al seu compte que Twitter que aquest dijous és un "gran dia", perquè s'han establert "els paràmetres per resoldre els grans temes sobre el programa nuclear iranià", després de vuit dies de converses entre les sis grans potències i el règim de Teheran a la ciutat suïssa de Lausana. Els detalls de l'acord, per garantir que Teheran no farà servir l'energia nuclear amb finalitats militars, es desenvoluparan fins al proper 30 de juny.

El ministre d'Exteriors iranià, Mohamed Javad Zarif, ha estat el primer a anunciar l'entesa. "Hem trobat solucions. Estem a punt per redactar un esborrany [de l'acord] immediatament", ha dit.

Zarif es refereix a un acord marc més detallat, amb tots els aspectes tècnics i legals que es negociaran fins al proper 30 de juny.

Per la seva banda, la responsable de política exterior de la Unió Europea (UE), Federica Mogherini, també ha dit a Twitter que "Última reunió de ministres de les converses amb l'Iran. Ara, jo i Zarif ens trobarem amb la premsa. Bones notícies".

El president iranià, Hassan Rohani, també s'ha expressat a Twitter: "S'ha arribat a un acord sobre els paràmetres clau del cas nuclear iranià".

La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, i el representant iranià, Mohamad Yavad Zarif, han convocat una roda de premsa per anunciar una declaració conjunta sobre les negociacions en relació amb el programa nuclear iranià. Després compareixerà davant dels periodistes el secretari d'estat nord-americà, John Kerry. Aquest seria el resultat de la ronda de negociacions del grup 5+1 –format pels Estats Units, Alemanya, França, el Regne Unit, Rússia i la Xina–, més l'Iran, que s'han desenvolupat els últims vuit dies a la ciutat suïssa de Lausana.

L'Iran i les cinc grans potències busquen pactar un acord marc, els detalls del qual es poden discutir fins al 30 de juny. L'objectiu és garantir que l'Iran pugui desenvolupar l'energia nuclear amb garanties que no aconseguirà armament atòmic. A canvi d'aquestes garanties s'aixecarien les sancions econòmiques que escanyen l'economia de la República Islàmica.

stats