PRÒXIM ORIENT
Internacional 12/10/2017

L’Iraq ordena detenir els organitzadors del referèndum kurd

A la pràctica, serà difícil que la detenció d’aquestes tres persones es pugui dur a terme de facto

Ara
2 min
Diversos cartells anunciant el referèndum a Irbil al setembre.

BarcelonaUn tribunal iraquià va ordenar ahir la detenció de la presidenta i dos membres de la Comissió Electoral del Kurdistan, que es van encarregar d’organitzar el referèndum d’autodeterminació en aquesta regió autònoma del nord de l’Iraq el 25 de setembre. Un 92% dels electors van votar a la independència en una consulta en què va participar un 72% del cens.

Un portaveu de la magistratura, el jutge Abdelsatar al-Birqadar, va argumentar que la presidenta de la Comissió Electoral, Hendren Saleh, i els altres dos membres d’aquest organisme, Yari Hayi Omar i Wahida Yofo Hermez, “van organitzar el referèndum contra l’ordre del Tribunal Suprem” iraquià, que havia exigit que se’n suspengués la celebració perquè vulnerava la Constitució.

Mesura coercitiva

A la pràctica, serà difícil que la detenció d’aquestes tres persones es pugui dur a terme de facto. El govern iraquià no té forces desplegades a la regió del Kurdistan. Segons la Constitució de l’any 2005, la regió autònoma disposa de la seva pròpia policia i milícia, i és bastant improbable que Bagdad enviï efectius a aquest territori. L’ordre d’arrest es tractaria, per tant, d’una mesura bàsicament coercitiva. Una més de les moltes que ha aprovat el govern iraquià des del referèndum.

En total, el Parlament iraquià ha aprovat ja deu mesures de càstig contra les autoritats del Kurdistan després de la seva declaració d’independència, posterior a la consulta. Per exemple, Bagdad ha tancat els passos fronterers i els aeroports internacionals del Kurdistan iraquià, i exigeix a Irbil tenir sota el seu poder els pous de petroli del nord de l’Iraq. D’altra banda, l’Iraq també ha consolidat els llaços militars amb els dos països que són veïns amb la regió del Kurdistan: l’Iran i Turquia. Durant els últims dies han fet simulacres militars conjunts a la frontera.

stats