Internacional 08/09/2017

L’‘Irma’ enfila cap a Florida després de devastar el Carib

Milers d’evacuats es preparen per a l’efecte destructor de l’huracà

Santi Pinyol
3 min
L’‘Irma’ enfila cap a Florida després de devastar el Carib

L’havanaL’huracà Irma va baixar ahir a categoria 4 després del seu pas per les illes de Turcos i Caicos, davant de la costa de Cuba, i amb el rècord d’haver sigut el que s’ha mantingut més temps en el màxim de l’escala de Saffir-Simpson, que valora la intensitat dels huracans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i això, l’ Irma continua sent un huracà “extremadament” perillós i els últims càlculs dels serveis de meteorologia revelen que les conseqüències per a Cuba seran pitjors de les esperades, perquè passarà més a prop del que s’havia pronosticat inicialment. La tempesta trigarà més a fer el seu gir nord-oest cap a Florida, fet que reduirà la seva velocitat de translació -però no la dels seus vents que continuaran fregant els 300 km/h- i, per tant, la part més pròxima a l’ull passarà més temps tocant territori cubà i previsiblement causarà més danys.

La part més perjudicada serà la famosa zona turística dels cayos, a la part central del litoral nord de l’illa, prop dels coneguts Jardins del Rei i la població de Caibarién. Del total de les 700.000 persones evacuades per les autoritats locals, 35.000 són turistes d’aquestes zones que en alguns casos han marxat del país. Es preveuen onades de fins a nou metres que provocaran inundacions a les poblacions més afectades. Ahir, els habitants del centre de Cuba ultimaven les últimes mesures preventives, amb la col·locació de sacs de sorra per limitar l’entrada de l’aigua i situant pesos als sostres de les cases amb l’estructura més dèbil per evitar que surtin volant. A l’Havana s’esperen efectes lleus, tot i que la ciutat està preparada per si tornen a canviar els pronòstics.

650.000 desplaçats a Miami

Però la pitjor part se l’endurà l’estat de Florida, on es preveu que l’Irma enfili una ruta directa de col·lisió a partir d’avui. Només a la ciutat de Miami 650.000 persones han sigut desplaçades perquè s’espera que els danys sobre aquesta ciutat i la resta de l’estat siguin catastròfics. El governador de Florida, Rick Scott, instava la població a abandonar les seves cases com més aviat millor per garantir la seguretat. En aquest estat hi ha problemes de subministrament a les benzineres per culpa de l’huracà Harvey, que va passar per Texas la setmana passada. A Miami intentaven reduir el nivell d’aigua del llac Okeechobee i els seus canals per evitar que les pluges intenses facin desbordar el gran dic.

Al seu pas pel Carib, l’ Irma ha deixat gairebé una vintena de morts i ja és l’huracà més potent de la història format a l’Atlàntic. Ara mateix hi ha tres huracans actius més a la zona: el Katia, de categoria 2 i prop de la costa de Mèxic, i el José, que ahir va augmentar a categoria 4 i s’apropava a les illes de Sant Martí i Antigua i Barbuda, que acaben de ser arrasades per l’ Irma amb destruccions que arriben al 90% dels edificis i una desena de morts.

Una parella nord-americana es diu com els huracans: Harvey i Irma

La casualitat o la meteorologia han fet coincidir en el temps Harvey i Irma, els dos huracans que estan sembrant de morts i destrosses el Pacífic i estats del sud dels Estats Units. Compartint noms, als antípodes de l’historial de desastres que suposen els dos tifons, se situa el matrimoni Schluter, una història d’amor que fa 75 anys que dura. Ell es diu Harvey i al juliol va fer 104 anys. Ella és l’Irma, que al novembre en farà 93. El New York Times els ha trobat a la localitat de Spokane, a l’estat de Washington, molt lluny de la zona d’impacte dels huracans. De fet, la parella explica que han vist passar junts bona part de les desgràcies que han colpejat el país però que mai han patit un huracà. Tampoc saben per què tenen nom de fenòmens meteorològics, un costum que va imposar l’any 1979 l’Organització Mundial de Meteorologia per ajudar les autoritats a informar i alertar sobre els efectes o per facilitar la referència a l’hora de presentar els danys a les companyies d’assegurances per part dels damnificats. L’organisme té una llista amb noms femenins i masculins ordenats alfabèticament que es van alternant. En cas que l’huracà hagi sigut enormement destructiu es retira de la nomenclatura i en una reunió que se celebra cap a la primavera -abans de la temporada de tempestes- es tria un nom nou amb la mateixa inicial. Fins ara hi ha una setantena d’huracans esborrats de la llista: Katrina, Irene, Sandy i Andrew, entre d’altres.

stats