Internacional 22/05/2015

Surt de la presó l'exdirectiva de Korean Air que va maltractar una hostessa per servir-li unes nous

La dona va ser condemnada a un any de presó però l'han alliberat al cap de 145 dies

Efe
2 min

SeülL'exvicepresidenta de Korean Air Cho Hyun-ah quedat avui en llibertat després de passar 145 dies a la presó, després que un tribunal revisés la seva condemna d'un any de presó pel conegut com a cas de les nous.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Cort d'Apel·lacions del Tribunal Superior de Seül va revisar la condemna a l'executiva i li va imposar 10 mesos de presó amb suspensió de la pena per dos anys, fet que suposa que Cho quedarà lliure de presó indefinidament llevat que cometi un nou delicte en aquest període, segons les lleis sud-coreanes.

La nova sentència, que preveu que Cho no va modificar l'itinerari de l'avió en què van tenir lloc els fets, suposa una revisió de la pena d'un any de presó a què va ser condemnada en la primera sentència del tribunal al febrer per violar les normes de seguretat de l'aviació.

Després d'escoltar la nova sentència, l'exdirectiva, vestida amb uniforme penitenciari, va fer una reverència al jutge en senyal d'agraïment, segons l'agència local Yonhap.

Més tard, ja amb roba de carrer de color negre, va abandonar el tribunal i va entrar en un cotxe sense oferir declaracions al nodrit grup de periodistes que l'esperava a l'entrada.

Cho Hyun-ah, de 40 anys i filla del president de l'aerolínia Cho Yang-ho, va agredir una hostessa i va suspendre l'enlairament d'un avió per expulsar un sobrecàrrec el 5 de desembre passat a l'aeroport John F. Kennedy de Nova York.

Agressió a l'avió

L'hostessa li va servir malament una ració de nous de macadàmia, de manera que l'exdirectiva de Korean Air la va agredir verbalment, la va sacsejar i tot seguit va ordenar al pilot que suspengués l'enlairament per expulsar el sobrecàrrec, tot i que l'avió ja era a la pista amb 250 passatgers a bord.

"S'entén que l'itinerari del vol no inclou el trajecte sobre terra, de manera que tenir-lo en compte viola el principi de legalitat", va expressar el jutge en la nova sentència.

En l'última sessió d'apel·lacions d'aquest 21 d'abril, l'exvicepresidenta de Korean Air, amb vestit de presidiària i visiblement més prima, va demanar clemència, va expressar remordiments i va prometre "pagar pels errors" comesos, a més de recordar que és mare de dos bessons de 2 anys.

Per la seva banda, els fiscals havien sol·licitat l'ampliació de la condemna d'un a tres anys en l'audiència d'apel·lacions perquè van considerar, entre altres coses, que les disculpes donades per Cho no eren sinceres.

En la decisió d'avui el jutge ha considerat que no hi ha sospites sobre la sinceritat de la condemnada en el seu penediment, i ha destacat que ha passat més de cinc mesos a la presó separada dels seus éssers estimats, especialment dels seus dos fills.

El 'cas de les nous' va causar un gran enrenou a Corea del Sud, on hi ha una forta controvèrsia sobre el poder de les famílies propietàries dels 'chaebol' (grans conglomerats empresarials com Korean Air, Samsung o Hyundai) que ostenten una gran influència política i econòmica al país.

stats