Internacional 20/02/2017

L'Equador atura l'escrutini amb el 89% del recompte i amb la victòria del candidat oficialista

Lenín Moreno obté el 39% dels sufragis i podria evitar-se la segona volta

Efe
2 min
Lenín Moreno, celebrant el seu avantatge a la primera volta de les eleccions equatorianes.

QuitoLenín Moreno, el candidat oficialista, ha guanyat la primera volta de les eleccions legislatives de l'Equador però encara s’haurà d’esperar fins dimecres per saber si n’hi haurà segona, que se celebraria el diumenge 2 d’abril. La junta electoral s'ha donat tres dies per acabar el recompte, que ha aturat amb el 88,7% de l’escrutini, una decisió criticada per l’opositor Guillermo Lasso però que, segons l’organisme, es fa per aclarir algunes deficiències o suposats errors en la votació.

Fa pudor. ¿Com es retardaran tres dies per un [escrutini del ] 12%, quan en dues hores o en mitja, ja en tenien escrutat un 12%”, es va queixar el candidat Lasso, que va assegurar que vigilarà el procés per evitar “frau”. Les eleccions no compten amb la supervisió de cap organisme internacional.

Amb les dades actuals, Lasso, un exbanquer conservador, obté el 28,3%. El sistema electoral del país permet evitar-se la segona ronda si un dels aspirants arriba al 40% dels vots i supera en 10 punts al segon.

Un Equador dividit va a les urnes

Moreno veu possible guanyar en primera volta, a l'espera dels resultats que afavoririen la seva candidatura, segons ha dit, si bé admet la possibilitat d'una segona ronda.

"Crec que realment aconseguirem" el mínim per evitar la segona volta, va declarar Moreno a la multitud que es va congregar davant l'edifici del moviment polític.

Recompte de les paperetes en un col·legi de Guayaquil.

Per la seva banda, Lasso, exbanquer i exministre d'Economia, va celebrar la nit de diumenge els resultats i, convençut que pugnarà amb Moreno a la segona ronda, va convocar tota l'oposició a construir "la taula de la governabilitat" per al país.

La invitació va ser recollida per la candidata socialcristiana, Cynthia Viteri, que va confirmar que donarà suport a Lasso, si bé ha advertit que no participarà en un eventual govern del candidat del Movimiento CREO.

Els equatorians van acudir a les urnes per elegir el substitut de Rafael Correa, que amb una dècada al poder no pot tornar a presentar-se.

L’agenda del futur

El proper president s’enfronta a una forta pressió social per crear llocs de treball i acabar amb l’alts índexs de desocupació, enmig d’escàndols de corrupció de la petroliera estatal Petroecuador i el conglomerat brasiler Odebrecht, que esquitxa a diferents governs de Llatinoamèrica. L’encara president, Rafael Correa, s'ha mostrat confiat que Moreno seguirà la seva acció de govern iniciada fa una dècada i que, malgrat que ha estès els serveis bàsics a les classes populars, el seu equip s’ha vist involucrat en casos de corrupció. Si finalment el candidat oficialista es fa amb la victòria, l’Equador serà un dels pocs països de la regió que mantingui un executiu d’esquerres, després del gir a la dreta de l’Argentina, el Brasil o el Perú.

stats