Londres amenaça Escòcia de deixar-la sense la lliura
Edimburg qualifica el gest de "xocant" i augura un canvi de to si guanya la secessió
Barcelona.El govern britànic va tornar a encendre ahir la metxa de la por quan va alertar els escocesos que, si opten per la independència al referèndum convocat per al 18 de setembre del 2014, es podrien quedar sense la lliura esterlina, la moneda emesa pel Banc d'Anglaterra que està en circulació al Regne Unit.
L'amenaça de retirar-los la lliura va quedar recollida en un informe de més de cent pàgines elaborat pel ministre de Finances britànic, George Osborne, que va concloure: "Trencar els compromisos de política monetària que ens uneixen serà com una immersió molt profunda en aigües desconegudes".
La qüestió de la moneda és crítica en el debat entre partidaris i detractors de la independència d'Escòcia, i el pronunciament d'ahir del govern de Londres és un torpede a la línia de flotació de l'argumentari dels secessionistes liderats per Alex Salmond.
Els independentistes escocesos aspiren a crear una unió monetària -liderada pel Banc d'Anglaterra- on, sobre la lliura, Edimburg pugui dir-hi la seva al costat de Londres. Però justament és l'escenari que va descartar l'informe fet públic ahir pel govern britànic, ja que això exposaria -es diu- l'economia del Regne Unit a un daltabaix si Escòcia no s'ajustés prou el cinturó quan calgués o si el nou país fes fallida. "Per què haurien de cedir 58 milions de ciutadans una part de la seva sobirania monetària a 5 milions de persones d'un altre estat?", va resumir el ministre de Finances britànic.
Descartada per Londres la via d'una mena d'eurozona amb la lliura, a la futura Escòcia independent només li queden tres opcions. Una seria adoptar la moneda britànica de manera unilateral, amb l'inconvenient de no poder decidir res sobre política monetària. Una segona seria crear una nova lliura amb els costos i riscos que això representaria. I una tercera opció seria l'entrada a l'euro que mai ha estat dins dels plans dels independentistes i encara menys ara en què la moneda única europea és sinònim de crisi i temporal econòmic.
Tres vies arriscades, en cap cas previstes en el full de ruta dels independentistes escocesos, que van portar el ministre de Finances britànic a concloure ahir: "L'única manera d'assegurar-se que la lliura esterlina es manté com la moneda d'Escòcia és quedar-se dins del Regne Unit".
La reacció del govern escocès
El govern d'Edimburg va atacar ahir amb duresa la presa de posició del govern britànic, que va qualificar de "xocant" i "alarmista", i va considerar que la negativa de Londres a negociar una unió monetària acabaria fent més mal a l'economia del Regne Unit que no pas a l'escocesa.
"Només es tracta d'un ministre tory intentant espantar el pobles escocès, intentant aturar-lo de votar per la independència", va assegurar amb contundència el primer ministre escocès, Alex Salmond, que va afegir: "Un cop guanyat el referèndum, quan ens asseiem a negociar en interès del poble escocès i el de la resta del Regne Unit, veurem un to molt diferent".
L'executiu d'Edimburg va contraatacar ahir amb un altre informe en què fixava els arguments pels quals considera que cal mantenir la lliura com la moneda escocesa. Entre les raons que s'hi exposen hi ha la necessitat de garantir que la secessió no té cap impacte en les extenses relacions comercials entre Escòcia i la resta del Regne Unit -i a l'inrevés- i també les bones perspectives per a l'economia del conjunt de la nova unió monetària que poden aportar el petroli i el gas del mar del Nord.