Internacional 27/01/2015

L'ONU es queda sense ajut per reconstruir Gaza

Els 5.400 milions de dòlars compromesos no han arribat

Efe
2 min
Palestins prop de la frontera de Gaza comencen la pregària de divendres en mig de les runes. IBRAHEEM ABU MUSTAFA / REUTERS

JerusalemL'agència de l'ONU per als refugiats palestins, UNRWA per les seves sigles en anglès, ha suspès l'assistència econòmica a famílies afectades per l'última guerra a la franja de Gaza a causa que els països donants no han fet efectives les seves promeses d'ajuda.

"No està clar per què els diners no ha estat transferit", es queixa avui en un comunicat el director d'aquesta agència a la franja, Robert Turner, en el qual explica que es requereixen immediatament 100 milions de dòlars per continuar amb el pla d'ajuda traçat abans de la conferència de donants del Caire a l'octubre passat.

En aquesta trobada, organitzada per Noruega i Egipte, els països donants van comprometre's a donar 5.400 milions de dòlars per fer front a la reconstrucció després de l'ofensiva israeliana Marge Protector, que va deixar gairebé cent mil desplaçats i desenes de milers d'habitatges destruïts o danyades.

El pla de la UNRWA, que en els últims mesos ha aportat 135 milions de dòlars per ajudar a reconstruir habitatges o pagar lloguers de famílies desplaçades, té un cost total de 720 milions.

El portaveu d'aquesta organització, Chris Gunnes, ha dit que vénen advertint del problema en els últims mesos, però els diners no acaba d'arribar ia la seva organització li falten 585 milions.

"Hem advertit repetidament que l'ajuda (promesa) s'ha de traduir en diners al banc, però això no ha passat i la gent a Gaza és la que paga les conseqüències", va afirmar.

Una part del problema en agilitzar l'ajuda rau, a dir de funcionaris palestins, en les desavinences entre els governs de Gaza i Ramallah pel control dels diners, ia l'exigència de diferents governs donants que no caigui en mans del moviment islamista Hamàs, organització tipificada com a terrorista en algunes legislacions.

Israel, que controla l'est i sud de la frontera amb Gaza, també exigeix que qualsevol material de construcció que entri a la Franja mediterrània sigui supervisat perquè no arribi a la construcció de túnels o posicions fortificades per les diferents milícies.

stats