Internacional 19/06/2015

L'operador de Fukushima sabia que havia de millorar la protecció contra els tsunamis però no va actuar

Un document redactat el 2008 per l'empresa que gestiona la central del Japó demanava més mesures per prevenir danys causats per onades gegants

Ara
1 min
Un operari observa la destrucció de material radioactiu provinent de la central de Fukushima

BarcelonaL'operador de la central nuclear de Fukushima, l'empresa pública Tokyo Electric Power (Tepco), sabia que havia de millorar la protecció contra tsunamis, segons s'explica en un informe intern de l'empresa redactat el 2008 i fet públic aquesta setmana.

Aquest document surt a la llum després que una quarantena d'accionistes de Tepco demandessin la companyia per conèixer aquesta necessitat i no fer-hi res al respecte. L'acusació exigeix una compensació multimilionària en conceptes de desperfectes.

Per la seva part, l'empresa elèctrica ha defensat sempre que era impossible preveure i fer front a un tsunami de la magnitud del que va colpejar la central i la costa nord-est del Japó, encara que haguessin millorat les instal·lacions.

El desastre nuclear del març de 2011, el pitjor des de Txèrnobil, va obligar a desallotjar a 150.000 persones, la majoria de les quals encara no han pogut tornar a les seves llars.

stats