Internacional 16/09/2016

El UKIP tria una eurodiputada com a recanvi de Nigel Farage per a l'etapa post-Brexit

Diane James, europarlamentària i fins ara vicepresidenta del partit, obté el suport de la meitat de la militància

Quim Aranda
2 min
Diane James en el seu primer discurs com a nova líder de l'UKIP.

LondresEls pronòstics s'han fet realitat. Diane James, de 58 anys, fins ara vicepresidenta del Partit Independent del Regne Unit (UKIP), ha estat proclamada aquest migdia a Bournemouth (Sud d’Anglaterra) nova líder de la formació, després que hagi rebut el suport de gairebé la meitat de la militància (47,4%).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb gairebé 8.500 vots dels quasi 18.000 emesos, James s’ha imposat als altres quatre candidats. Esdevé així la successora del fins ara cap i màxima figura de la formació Nigel Farage, que va anunciar la seva renúncia al càrrec dies després de la inesperada victòria del no a la Unió Europea (UE) en el referèndum del Brexit. Farage i el UKIP, amb no poques polèmiques per les tàctiques utilitzades durant la campanya, van ser un dels factors clau del sorprenent resultat.

Eurodiputada des de fa dos anys, James haurà d’imposar el seu lideratge per damunt del carismàtic Farage, que mantindrà el càrrec a la cambra d’Estrasburg fins a la retirada efectiva del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

El context polític, però, no l’afavoreix gens. El UKIP s’ha quedat sense el gran objectiu que ha perseguit des de la seva fundació fa 2 anys, la batalla contra la UE. Al mateix temps, el govern conservador de Theresa May està adoptant polítiques que figuraven al darrer programa electoral del grup per als comicis del 2015, mentre que no apareixien al dels 'tories', que llavors liderava David Cameron.

En el seu discurs després de conèixer el resultat, James ha acusat May “d’apropiar-se” d’algunes propostes polítiques del UKIP, com ara la recuperació de les anomenades 'grammar schools', centres d’ensenyament secundari que seleccionen els alumnes a partir de proves d’aptitud.

El discurs ha seguit les premisses etzibades per Farage en el seu comiat, en què s'ha mostrat partidari de controlar el procés del Brexit. I encara que James ha assegurat que vol "situar el UKIP com a una força creïble" en la política britànica, superant el que fins ara ha estat la màxima prioritat, també comparteix amb l'anterior cap la necessitat de no perdre de vista el Brexit i les accions que prengui el govern de Theresa May. “Si els 'tories' no persegueixen el control de les fronteres, el UKIP els combatrà”, ha assegurat. “El UKIP és un partit que ha mogut muntanyes en el panorama polític britànic” i representa un “moviment de canvi per al Regne Unit”, ha dit.

Diane James no formava part del cercle íntim de Farage. La seva victòria s’interpreta com la prova de l’ascendència que el ja exlíder manté encara sobre les bases. Farage havia considerat James com la més qualificada d’entre els candidats en uns moments en què la formació s'enfrontava a divisions internes.

stats