ITÀLIA
Internacional 02/09/2019

Les bases del M5E decideixen aquest dimarts si volen formar govern amb el PD

La militància del partit populista vota i podria desencallar la crisi política

Soraya Melguizo
3 min
El primer ministre, Giuseppe Conte, i el ministre de Treball, Luigi Di Maio, tots dos en funcions, en una imatge d’arxiu.

RomaEl Moviment 5 Estrelles (M5E) convoca a les urnes -virtuals- i crida al vot la seva militància. Els inscrits al partit votaran aquest dimarts a través d’una plataforma en línia l’aprovació definitiva del pacte amb el Partit Democràtic (PD) per formar un govern de coalició liderat pel primer ministre encarregat, Giuseppe Conte. El Moviment 5 Estrelles assegura que acatarà el resultat de la consulta, una mena de referèndum que posa en qüestió l’aprovació definitiva de l’acord. “¿Estàs d’acord que el Moviment 5 Estrelles formi un govern, juntament amb el Partit Democràtic, presidit per Giuseppe Conte?” Aquesta és la qüestió, clara i directa, a la qual estan cridats a respondre els aproximadament 115.000 inscrits a la plataforma Rousseau, un opac sistema informàtic amb què el partit fundat per Beppe Grillo tria la major part dels seus moviments, incloent-hi decisions de política interna com candidatures o destitucions. La base activa del partit representa tot just l’1% de l’electorat grillini a les últimes legislatives, del 2018. A les seves mans hi ha el futur immediat del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El portaveu del Moviment 5 Estrelles al Senat, Stefano Patuanelli, va assegurar que la plataforma és un instrument equivalent a la direcció de qualsevol partit polític, a partir del qual la formació pren les seves pròpies decisions. Per tant, si el resultat del vot és negatiu, les negociacions amb els socialdemòcrates quedaran interrompudes. En aquest cas, Conte haurà de renunciar a l’encàrrec de formar govern que li va fer la setmana passada el president de la República, Sergio Mattarella. La pilota passaria de nou al cap d’estat, que no tindria cap altra opció que no fos avançar les eleccions i tornar a anar a les urnes. Si fos així, la crisi política que va generar a principis d’agost el líder de la Lliga i actual ministre de l’Interior en funcions, Matteo Salvini, es tancaria amb la victòria de la democràcia directa enfront de la democràcia parlamentària.

“Estem contents de tenir un sistema que permet als nostres electors ser part activa de la política”, va dir Manlio Di Stefano, subsecretari grillino. Així, Di Stefano reiterava la seva defensa de la consulta a les bases del partit, considerada pel PD un menyspreu a Mattarella i també a les institucions. La data límit per donar una resposta oficial al president d’Itàlia, tal com va anunciar Conte, és dimecres. Llavors el primer ministre encarregat haurà de presentar un esborrany del programa amb què els dos partits tenen intenció de governar en coalició la resta de la legislatura, així com una llista de ministres a la qual Mattarella haurà de donar llum verda. En cas que el cap d’estat aprovi la proposta de Conte, dijous es produiria el jurament dels ministres i divendres el govern se sotmetria a la confiança de les dues cambres del Parlament.

L’elecció de càrrecs i Di Maio

Però l’elecció dels noms que formaran part del futur executiu està suposant un dels principals obstacles que impedeixen avançar en les negociacions. Luigi Di Maio, líder del Moviment 5 Estrelles i ministre de Treball i Desenvolupament Econòmic en funcions, vol repetir en el càrrec de vicepresident que ja ha exercit durant els catorze mesos que va durar el govern amb la Lliga. En canvi, el PD rebutja que Di Maio ocupi un lloc de responsabilitat en el futur govern i exigeix que faci un pas enrere. En aquest sentit, el PD ha proposat que no hi hagi cap vicepresidència per evitar justament aquest problema: una solució salomònica que compartiria també Conte.

“El tema dels ministres no és el més urgent”, va assegurar Conte. El més important és “el programa i les línies estratègiques”, va dir. “Més tard convidaré les forces polítiques que donen suport al govern a asseure’s al voltant d’una taula perquè em facin suggeriments, no indicacions tancades, de manera que pugui escollir el millor equip”, va afegir Conte. Una crida a la qual es va sumar Beppe Grillo, considerat una mena de garant del partit. En un vídeo, el fundador del partit populista M5E va demanar deixar de banda la discussió per les “butaques” i aprofitar aquesta “oportunitat única per canviar el país”.

stats