Internacional 12/06/2018

Macedònia ja té nom: es dirà República de Macedònia del Nord

El govern del país i Grècia arriben a un acord que posa fi a un contenciós de 27 anys

Ara
2 min
El primer ministre de Macedònia ha comparegut davant els mitjans de comunicació per fer l'anunci.

BarcelonaLa República de Macedònia es dirà a partir d'ara República de Macedònia del Nord. Així ho han acordat el primer ministre macedoni, Zoran Zaev, i el seu homòleg grec, Alexis Tsipras. D'aquesta manera els dos països posen fi a un contenciós que ja dura 27 anys i que va suposar que Grècia vetés l'ingrés de Macedònia a l'OTAN i la Unió Europea. D'aquesta manera es pretén evitar qualsevol confusió amb la regió homònima situada al nord de Grècia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"L'acord deixa clar que els nostres veïns no tenen cap relació amb l'antiga Macedònia que forma part de l'herència grega", ha destacat Tsipras en una compareixença televisada. Encara queden, però, alguns serrells per resoldre. El primer ministre macedoni ha aclarit que l'acord entrarà en vigor si els dos parlaments ho ratifiquen i si els ciutadans del seu país ho aproven en un referèndum, la convocatòria del qual està prevista per a la tardor.

Reconeixement d'altres països

Malgrat això, Tsipras ja ha donat el pacte per fet. "A partir d'ara, els 140 països que reconeixen la República de Macedònia hauran d'anomenar-la República de Macedònia del Nord", ha afirmat.

Segons ha indicat el govern grec, el nom serà traduït als idiomes dels respectius països excepte a Grècia, on es farà servir la seva forma eslava: Severna Makedonja. El mateix passarà amb la nacionalitat, que serà la de Macedònia del Nord, tret de Grècia, on també s'usarà el nom eslau.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha celebrat el pacte assolit entre tots dos països. "Aquest acord històric és testimoni de molts anys de diplomàcia pacient i de la voluntat d'aquests dos líders de resoldre una disputa que ha afectat la regió durant massa temps", ha declarat el polític noruec amb referència a Zoran Zaev i Alexis Tsipras.

stats