L'accident d'una magistrada del Suprem nord-americà posa en alerta els progressistes

La jutge, de l'ala progressista i de 85 anys, ha estat atesa a l'hospital després d'una caiguda

La magistrada del Tribunal Suprem dels Estats Units Ruth Bader Ginsburg, una progressista de 85 anys, ha estat atesa aquest dijous a l'hospital amb tres costelles trencades després de patir una caiguda a la seva sala judicial. La dona va caure dimecres a la nit però no va anar a l'hospital fins a la matinada, després de repetides molèsties.

L'accident ha fet augmentar el temor entre els cercles progressistes perquè una eventual jubilació o mort de Ginsburg donaria l'oportunitat al president Donald Trump d'escollir-ne un magistrat substitut, el què escoraria encara més a la dreta la màxima institució judicial del país. Fa tan sols unes setmanes, Trump va situar el jutge ultraconservador Brett Kavanaugh a l'alt tribunal, malgrat les crítiques i rebuig per les acusacions d'abusos sexuals a diverses dones.

Tot i la seva avançada edat, Ginsburg no té intenció de deixar el seu càrrec a l'alt tribunal, on lidera la branca progressista en un entorn cada cop més conservador. Després de trencar-se ja dues costelles el 2012 i de sobreviure a dos episodis de càncer i a un implant per desbloquejar una artèria el 2014, es va estendre el rumor que Ginsburg podria retirar-se voluntàriament durant els últims anys del president Barack Obama perquè el president pogués escollit el seu successor.

Però tot i el seu delicat estat de salut, la jutge ha contractat ja el seu personal fins al 2020, amb la qual cosa deixa clar que no té cap intenció de retirar-se. Si Ginsburg deixés vacant la seva plaça al Tribunal Suprem, el president dels EUA, 

Precisament, la caiguda li ha impedit aquest dijous a Ginsburg assistir a la cerimònia de benvinguda a Kavanaugh que s'ha dut a terme a la seu del Tribunal Suprem, amb la presència del president Trump i la seva esposa, Mellania, a més de diversos líders republicans i el nou fiscal general en funcions Matthew Whitaker, que supleix l'acomiadat Jeff Sessions.

Més continguts de