Internacional 06/12/2017

La policia de Malta acusa tres homes de l'assassinat de la periodista Daphne Caruana

Els arrestats tenen antecedents per robatoris violents, segons mitjans locals

Efe
2 min
Imatge d'arxiu de Daphne Caruana Galizia.

La ValettaTres homes han estat acusats per la justícia de Malta per l'assassinat de la periodista d'investigació maltesa Daphne Caruana Galiza el 16 d'octubre amb una bomba al seu cotxe, segons informen els mitjans locals. Els acusats, amb antecedents penals, són els germans Alfred i George Degiorgio i Vince Muscat, i formen part del grup de 10 persones detingudes dilluns en relació amb aquest crim, segons informa el diari 'Times of Malta'.

Tot i que s'han declarat innocents, els magistrats també els imputen els delictes de tinença il·lícita d'armes i material per fabricar bombes. Els investigadors tracten ara de dilucidar si els detinguts eren els executors o si també van idear l'assassinat.

El mateix mitjà apunta que els tres acusats són ben coneguts per les forces de seguretat: Vince Muscat va protagonitzar un tiroteig el 2014 i va ser acusat del robatori fallit d'una sucursal del banc HSBC el 2010 i d'intentar assassinar un policia.

A més, les empremtes dactilars d'Alfred Degiorgio van ser trobades en objectes utilitzats en el robatori d'un furgó armat i el seu germà George va ser acusat en el passat de tinença d'armes de foc i narcotràfic. Els altres set subjectes detinguts en l'operació podrien ser alliberats sota fiança pròximament, segons informa aquest mateix mitjà.

La periodista, que investigava la relació de la classe política maltesa, inclòs el primer ministre Joseph Muscat i la seva esposa, amb els 'papers de Panamà' i altres casos de corrupció, va morir en engegar el cotxe el 16 d'octubre a pocs metres de casa seva.

El seu assassinat va commoure l'opinió pública maltesa i va sorprendre el món, ja que va tenir lloc en un estat europeu i el primer ministre va demanar la col·laboració dels seus internacionals perquè pensava que el crim "arribava de fora de Malta".

Els investigadors seguien diverses pistes sobre els presumptes executors de l'atemptat, que podrien estar vinculats presumptament amb algunes de les causes en què Caruana Galiza va aprofundir en les seves investigacions. En aquestes investigacions, precisament, els agents maltesos estan sent assistits per organismes estrangers com l'americà FBI i l'Europol.

El primer ministre i altres alts càrrecs de l'estat europeu han estat molt criticats per la família de la periodista perquè atribueixen el clima "d'immobilitat" que, segons la seva opinió, hi ha a l'illa a la criminalitat organitzada i al narcotràfic.

stats