Internacional 10/12/2020

Trump reconeix al Marroc la sobirania sobre el Sàhara Occidental

A canvi, Rabat es compromet a restablir relacions diplomàtiques amb Israel

Carlos Pérez Cruz
3 min
El president dels Estats Units, Donald Trump

WashingtonÉs la política dels fets consumats, la de l'imperi de la força. El que el gendre i assessor de Donald Trump, Jared Kushner, ha qualificat aquest dijous d'“inevitable”. Ho va ser per als palestins i ho és des d'avui per als saharauis: els Estats Units han anunciat que reconeixen la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental. A canvi, Washington aconsegueix de Rabat la normalització de les seves relacions diplomàtiques amb Israel, el país més mimat per l'administració Trump. La Casa Blanca ha facilitat a Tel Aviv quatre acords diplomàtics amb països àrabs en els últims quatre mesos, a més d'haver-li atorgat la sobirania sobre els alts del Golan sirians o, la joia de la corona, el trasllat de la seva ambaixada a Jerusalem.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Marroc se suma així a una llista en la qual figuren els Emirats Àrabs Units, Bahrain i el Sudan, i a la qual Washington aspira a sumar com abans millor l'Aràbia Saudita. Tot això ignorant les Nacions Unides i la llei internacional. Segons ha informat la Casa Blanca, el president Donald Trump i el rei marroquí, Mohammed VI, han mantingut aquest dijous una conversa telefònica, després de la qual s'ha anunciat la proclamació sobre el Sàhara del líder nord-americà. En aquest document, Trump qualifica la proposta del Marroc per a aquesta regió com “l'única base per a una solució justa i duradora” i reconeix “la sobirania marroquina sobre tot el territori del Sàhara Occidental”. Després dels suposat enfrontaments sobre el terreny, el president nord-americà urgeix les dues parts a reprendre les converses, tot i que adverteix que “el pla d'autonomia del Marroc és l'única solució viable”.

Jared Kushner, el principal responsable de la política de l'administració nord-americana a l'Orient Mitjà, ha qualificat l'anunci com “un gran dia per a la pau” i fins i tot s'ha atrevit a suggerir que la proclamació de Trump ajudarà a fer que “la gent del Front Polisario tingui més oportunitats de tenir una vida millor”. Aquesta organització, però, ja ha condemnat l'acord. En declaracions a Efe, el representant saharaui davant la Unió Europea, Oubi Bachi, ha afirmat que la decisió de Trump "no canvia la naturalesa jurídica i històrica" del Sàhara Occidental i, en canvi, "reforça la voluntat del poble saharaui".

Entre altres punts acordats, el Marroc i Israel es comprometen a l'establiment de relacions diplomàtiques, a la creació d'oficines a Tel Aviv i Rabat –pas previ a la futura obertura d'ambaixades–, a l'ús de l'espai aeri marroquí per part de les aerolínies israelianes i a la posada en marxa de vols directes entre els dos països. Els dos països ja s'han compromès a reiniciar les relacions diplomàtiques “tan aviat com sigui possible”. “Unir jueus, musulmans i cristians ha sigut un eix fonamental dels esforços del president”, ha assegurat Kushner.

Assabentats per Twitter

Preguntat per si les Nacions Unides i Espanya, com a antiga força ocupant del Sàhara Occidental, estaven al corrent de l'anunci, Kushner ha eludit respondre directament. Minuts més tard, Stéphane Dujarric, portaveu del secretari general de l'ONU, António Guterres, ha admès davant de la premsa que la institució s'havia assabentat de la notícia a través de Twitter. Trump ignora així l'ONU i el seu màxim representant, que, segons Dujarric, manté “invariable” la seva posició sobre el conflicte. “Les resolucions les aprova el Consell de Seguretat, i el secretari general i el seu equip treballen per implementar-les”, ha explicat el portaveu. Des d'Espanya, la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha reconegut que l'anunci de Trump no l'ha “agafat per sorpresa”, però ha demanat “respecte” a les resolucions de l'ONU tant pel que fa a la qüestió del Sàhara com al conflicte entre Israel i Palestina, on, precisament, era de viatge oficial.

Sobre aquest punt, Mohammed VI ha remarcat en un comunicat que el restabliment de les relacions amb Israel “no afecta de cap manera el compromís permanent i sostingut del Marroc a favor de la causa palestina". Per la seva banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha agraït a Trump els seus “increïbles esforços per portar la pau a Israel” i ha assegurat: “No ho oblidarem mai”.

L'acord entre el Marroc i Israel suposa la recuperació d'unes relacions diplomàtiques que ja s'havien establert amb motiu dels acords d'Oslo del 1993, però que es van trencar, almenys oficialment, durant la Segona Intifada, l'any 2000. A menys d'un mes i mig del final de la presidència de Trump, el president li deixa al seu successor en el càrrec, Joe Biden, una altra patata calenta per resoldre en matèria de política internacional, tot i que el demòcrata s'havia mostrat favorable als acords d'Abraham, firmats recentment per Israel, els Emirats Àrabs i Bahrain. Segons Kushner, l'Aràbia Saudita també podria establir relacions diplomàtiques amb Tel Aviv pròximament. "És inevitable –ha dit–. Només és qüestió de temps".

stats