Internacional 21/03/2019

Trump reconeix la sobirania d’Israel dels alts del Golan

Trenca amb un tuit la política històrica dels EUA, a 19 dies de les eleccions israelianes

Carlos Pérez Cruz
3 min
Trump aposta per reconèixer la sobirania d'Israel als Alts del Golan

WashingtonDonald Trump concedeix a Israel la sobirania sobre els alts del Golan. A menys de tres setmanes per a les eleccions legislatives israelianes, el president nord-americà va entrar ahir en campanya i va decidir fer un segon gran regal al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, després del trasllat de l’ambaixada nord-americana de Tel Aviv a Jerusalem el mes de maig passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb un sol tuit, Trump va dinamitar més de mig segle de política nord-americana sobre l’estatus d’un territori sirià ocupat per Israel el 1967. “Després de 52 anys, és l’hora que els Estats Units reconeguin plenament la sobirania israeliana”, va escriure el president en el seu compte de Twitter. Segons Donald Trump, la regió, controlada pels israelians des de la Guerra dels Sis Dies, “és d’una importància crítica i estratègica per a l’Estat d’Israel i l’estabilitat regional”.

El president dels Estats Units no només trenca d’aquesta manera amb la política històrica del seu país, sinó que, a més, torna a ignorar les resolucions de l’ONU, que va declarar “nul·la i sense efecte” l’annexió oficial del territori sirià proclamada per Israel el 1981. Ja ho va fer l’any passat quan va situar l’ambaixada nord-americana a Jerusalem, un moviment secundat fins al moment només per Guatemala. Amb aquell trasllat, Trump va concedir de facto a la ciutat l’estatus de capital d’Israel. L’est de Jerusalem, inclosa la Ciutat Vella, està igualment ocupat des de la Guerra dels Sis Dies.

L’anunci de Trump arriba tot just uns dies abans que Benjamin Netanyahu visiti la Casa Blanca. El primer ministre israelià, imputat per tres possibles delictes de corrupció, rep així de Donald Trump un important suport de cara a la seva reelecció.

Ahir mateix, Netanyahu va aplaudir a les xarxes socials el missatge del president dels Estats Units: “En un moment en què l’Iran pretén utilitzar Síria com una plataforma per destruir Israel, el president Trump reconeix amb valentia la sobirania d’Israel sobre els alts del Golan. Gràcies, president Trump!”

Als dictats de Netanyahu

El president nord-americà, impredictible en matèria de política internacional, en el cas israelià ha seguit al peu de la lletra tots els desitjos del govern de Netanyahu. Dies abans de la inauguració de l’ambaixada dels EUA a Jerusalem, Donald Trump havia anunciat la retirada unilateral del seu país de l’acord nuclear amb l’Iran. Ho va fer tot i que els inspectors de l’AIEA han assegurat reiteradament que els iranians compleixen l’acord. A més, l’administració Trump va amenaçar la setmana passada amb prohibir l’entrada als Estats Units als membres del Tribunal Penal Internacional que investiguin possibles crims del seu aliat israelià.

Exultant, el primer ministre va comunicar que havia trucat per telèfon a Donald Trump “per agrair-li de part del poble d’Israel” el reconeixement de la sobirania sobre els alts del Golan. En una compareixença al costat del secretari d’Estat, Mike Pompeo, que estava de visita a la regió, Netanyahu va presumir de l’amistat nord-americana. “El missatge que el president Trump ha donat al món és que els Estats Units estan amb Israel”.

Encara que la sintonia amb Israel ha sigut una constant de totes les administracions nord-americanes, la de Trump trenca tots els esquemes. Fa només uns dies, Pompeo va presentar l’informe anual del departament d’Estat sobre la situació dels drets humans al món amb una novetat: els territoris de Cisjordània, Gaza i els alts del Golan ja no hi apareixen com a “ocupats”, sinó com a “controlats” per Israel. Segons va explicar el secretari d’Estat, creuen que “és la descripció més objectiva i apropiada per a l’informe”. Tot això a l’espera de l’anunciat pla de pau per a Israel i Palestina promogut per Jared Kushner, el gendre de Donald Trump.

stats