Internacional 16/11/2012

Més de 100.000 croats reben Gotovina i Markac com a herois

Els dos generals han estat rebuts com a herois al centre de la capital, i la seva absolució se celebra per tot el país

Efe
2 min
Rebuda als generals al centre de Zagreb / PIXSELL / AFP

ZagrebMés de 100.000 croats congregats a la cèntrica plaça de Ban Jelalic de Zagreb han rebut amb goig, aquest divendres, els generals retirats Ante Gotovina i Mladen Markac, alliberats i absolts pel Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) de crims de guerra contra els serbis. Amb banderes nacionals i amb cançons patriòtiques de fons, els ciutadans d'aquest país balcànic han saludat Gotovina i Markac com a herois nacionals cridant els seus noms de pila: "Ante, Ante", "Mladen, Mladen".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Som feliços de ser amb vosaltres, tots junts. Això és una victòria conjunta de tots nosaltres. (L'ofensiva) Tempesta va tenir lloc a la guerra. Això ha estat una 'tempesta' de la pau, de la justícia (...). Ara, la guerra pertany al passat, girem-nos cap al futur", ha declarat breument Gotovina. Gotovina es referia així a l'operació Tempesta del 1995, en què l'exèrcit croat va recuperar gairebé un terç del territori de Croàcia que estava sota control de la rebel República Sèrbia de Krajina.

Per la seva banda, Markac ha expressat la seva satisfacció perquè les sentències absolutòries han "tret la taca sobre la victòria militar a la guerra" perquè "tot croat en el futur" pugui parlar amb orgull de la contesa d'independència. Segons la televisió pública HTV, Gotovina i Markac assistiran aquest mateix divendres a una missa oficiada pel cardenal croat Josip Bozanic a la catedral de Zagreb, i després estan convidats a un sopar amb el cap de l'Estat, Ivo Josipovic. La televisió, que ha seguit l'arribada dels fins avui inculpats de crims de guerra, informa que hi ha celebracions en tots els racons del país.

L'eufòria s'explica perquè els croats han considerat sempre que l'acusació, i especialment la sentència en primera instància del TPII als generals, representava una gran injustícia, no només contra aquestes persones en qüestió, sinó també respecte a la lluita croata.

stats