Internacional 14/07/2015

Mèxic cessa tres alts funcionaris de presons per la fugida del Chapo

El govern ofereix 4 milions de recompensa per informació sobre el narco

Efe
1 min
La fiscal general de Mèxic mostra una foto d'El Chapo, a la roda de premsa que ha fet amb el ministre Osorio. SÁSHENKA GUTIÉRREZ / EFE

Ciutat de MèxicEl govern mexicà ha cessat aquesta matinada [hora catalana] tres alts funcionaris de presons arran de la fugida del narcotraficant Joaquín 'el Chapo' Guzmán, cap del càrtel de Sinaola, i ha ofert una recompensa de 60 milions de pesos (quatre milions d'euros) per a qui doni informació que faciliti seva captura.

El ministre de l'Interior, Miguel Ángel Osorio, ha informat que independentment del resultat de les indagacions sobre la participació de funcionaris en l'espectacular fugida del narco, aparta dels seus càrrecs el titular de l'Òrgan de Prevenció i Readaptació Social, Juan Ignacio Hernández, la coordinadora de Centres Federals de Readaptació Social, Celina Oseguera, i el director del penal Altiplano I, del que va escapar Guzmán, Valentín Cárdenas.

En conferència de premsa, ha indicat que aquesta presó -considerada la més protegida de Mèxic- opera "en estricte compliment dels protocols de seguretat i els estàndards internacionals", i compta amb mesures de seguretat que inclouen "un sistema de videovigilància i monitoratge permanent".

Guzmán va fugir a través d'un túnel d'alta tecnologia, amb una profunditat de fins a 19 metres i una longitud de més d'un quilòmetre i mig, que unia els lavabos de la presó amb un habitatge en obres d'una finca veïna. Osorio ha apuntat que "no es pot ometre" que el pròfug "va haver de comptar amb la complicitat de personal o funcionaris" del centre penitenciari.

Si es confirma aquesta complicitat, ha continuat el ministre, el fet "constituiria un acte de corrupció, deslleialtat i traïció als mexicans". Aquesta és la segona vegada que El Chapo aconsegueix escapar d'una presó d'alta seguretat, després que fugís d'un centre de Jalisco, el 2001.

stats