Internacional 13/06/2019

Mèxic es ven l'avió presidencial de luxe per pagar el pla migratori de Trump

El president López Obrador confia treure 150 milions de dòlars de l'operació, avalada per l'ONU

Ara
2 min
Un grup de persones creuant el riu Suchiate, a la frontera de Mèxic amb Guatemala

BarcelonaMèxic finançarà part del pla migratori pactat amb els Estats Units amb la venda milionària de l'avió presidencial, que podria oscil·lar entre els 130 i 150 milions de dòlars, segons els càlculs del president, Andrés Manuel López Obrador, que en campanya es va comprometre a destinar els diners de l'operació a projectes contra la pobresa.

Finalment, però, la urgència per satisfer l'exigència dels Estats Units de Donald Trump d'aturar el flux de persones provinents de Centreamèrica de camí cap al nord ha fet canviar els plans inicials, i AMLO, les sigles amb que es coneix el president, ha decidit que els diners es dedicaran a tirar endavant el pla pactat amb Washington. Fa mesos que el nou govern de Mèxic té a la venda el Boeing 878-8, guardat en un magatzem de Califòrnia i que va comprar l'anterior administració per més de 200 milions de dòlars. El president ha anunciat que compta amb l'ajuda de l'ONU per a l'operació, que inclou també la venda de 70 avions i helicòpters de propietat estatal.

Mèxic ha acceptat ser el policia de Washington per evitar que els Estats Units posessin en marxa aranzels a tots els productes mexicans, una amenaça que Trump va retirar tan aviat com el govern d'AMLO va acceptar desplegar 6.000 membres de la nova Guàrdia Nacional a la frontera de Guatemala. A més, Mèxic acceptarà els demandants d'asil que rebutgi l'administració nord-americana.

De fet, Mèxic ja havia reforçat la seva frontera amb els Estats Units i, com denuncien diverses ONG i entitats que treballen pels drets dels migrants, "fa la feina bruta" de Washington i ha bloquejat milers de persones que intentaven passar cap a terra nord-americana.

El president mexicà ha insistit que el pla migratori signat amb els Estats Units és una bona opció per al país, però ha demanat a la ciutadania que actuï amb "humanisme" i solidaritat amb els milers de persones procedents de Centreamèrica que "per necessitat" passen per Mèxic en la ruta migratòria cap al nord. "Hem de pensar que on menja un n'han de menjar cent, mil, un milió d'éssers humans", ha afirmat López Obrador.

stats