Michel es disculpa davant Von der Leyen per la crisi del Sofagate

Els dos líders europeus han comparegut davant els presidents dels grups polítics de l'Eurocambra

3 min
Els seients i la subtilesa de Von der Leyen

Brussel·lesLa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, han entrat per separat, sense parlar-se, i amb la mateixa fredor i distància han sortit després de quasi dues hores reunits amb els presidents dels grups parlamentaris de l'Eurocambra per aclarir l'embolic ja conegut com el Sofagate, que ha acabat convertint-se en una crisi política entre les institucions comunitàries.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dimecres passat els dos presidents van viatjar a Ankara per reunir-se amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, però la trobada va acabar en polèmica i no pel seu contingut. El president turc va relegar la presidenta Von der Leyen a un sofà més baix i allunyat de les dues butaques que havia preparat per al president Michel i ell mateix. Von der Leyen es va mostrar visiblement molesta i Michel no va fer cap gest. Durant la reunió tots dos han justificat no haver-se plantat davant d'Erdogan perquè van prioritzar el contingut d'una reunió complicada i esperada que tenia entre els punts a debatre la retirada de Turquia de la Convenció d'Istanbul.

Però gairebé una setmana després l'exprimer ministre belga s'ha disculpat, davant Von der Leyen i davant totes les dones que s'hagin pogut sentir ofeses, segons han explicat fonts de l'Eurocambra. A la sortida, quan li han preguntat per si Michel s'havia mostrat sincer en la disculpa, el copresident dels Verds, Philippe Lamberts, ho ha dit amb claredat: "Michel ha vist el desastre i no és ruc". Les disculpes, de fet, no són noves perquè Michel i Von der Leyen van reunir-se aquest dilluns, per primera vegada des de l'embolic d'Ankara per aclarir la situació.

Però ara que la crisi ha esdevingut política i interna entre les institucions (com demostra la freda arribada per separat a la reunió a l'Eurocambra) una de les claus és saber com s'ho pren Von der Leyen. "Crec que sí que ha acceptat les disculpes", ha dit la presidenta del grup socialista, Irtaxe García a la sortida de la llarga i tensa reunió en referència a l'actitud de l'alemanya, seriosa durant una compareixença en què ha assegurat amb assertivitat que no permetrà que una situació com aquesta torni a repetir-se.

García ha explicat que com a europea s'havia sentit ofesa per la inacció de Michel i també pel "desprestigi" que ha suposat per a la imatge de la Unió Europea a l'exterior. "La presidenta ha reconegut la incomoditat de la situació, relegada a un segon pla en una reunió d'alt nivell. En cap cas podem responsabilitzar-la d'una cosa que s'hauria de prevenir, podem entendre que hi ha hagut un error de protocol, però això no hagués passat si a la reunió hi haguessin hagut tres homes", ha deixat anar la socialista, que ha demanat a tots dos presidents que en el ple de l'Eurocambra d'aquí dues setmanes presentin una proposta de protocol per evitar aquestes situacions en un futur.

La Comissió ha repetit des del mateix dia després de l'embolic que Von der Leyen hauria d'haver rebut exactament el mateix tracte protocolari que Michel, però el govern d'Erdogan defensa que va seguir el protocol correcte perquè el president del Consell té el mateix rang que un cap d'estat, ja que representa els 27. Al seu torn, el Consell defensa que el seu servei de protocol no va poder entrar a veure la sala abans de la reunió per exigència turca, mentre que la Comissió no va enviar el seu propi servei de protocol per les limitacions de la pandèmia.

Tot plegat, una altra relliscada diplomàtica de la Unió Europea en política exterior, després de l'episodi de l'alt representant, Josep Borrell, a Rússia. "Particularment, quan es tracta amb autòcrates i dictadors, líders que alimenten el conflicte en lloc de comprometre's, la Unió Europea ha de ser ferma i unida en totes les circumstàncies", ha dit el president del PP a l'Eurocambra, Manfred Weber, que ha agraït també les disculpes de Michel. Fonts comunitàries expliquen que Michel, després de disculpar-se, ha expressat la necessitat de passar pàgina i centrar-se en les prioritats de la UE.

stats