Internacional 21/06/2015

Milers de grecs surten al carrer en contra de l'austeritat, un dia abans de la cimera a Brussel·les

Una enquesta atorga a Syriza 20 punts d'avantatge respecte dels conservadors de Nova Democràcia

Efe
2 min
La plaça Syntagma, plena a vessar per manifestants contra les retallades. IANNIS BEHRAKIS / REUTERS

AtenesMilers de grecs s'han manifestat avui al centre d'Atenes per donar suport al govern en les negociacions amb les institucions i exigir la fi de les polítiques d'austeritat. La protesta, convocada pel partit governant Syriza, ha reunit prop de 7.000 persones, segons la policia, a la cèntrica plaça de Syntagma, seu del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des d'allà, alguns manifestants han marxat pacíficament fins al pati davanter del Parlament, situat a pocs metres, sense que la policia els impedís el pas. 'Fi de l'austeritat', 'Sí a la sortida d'Europa', 'No volem un nou rescat' o 'Amb la democràcia no es fa xantatge' han estat algunes de les pancartes que s'hi han pogut llegir.

Entre els manifestants, que portaven algunes banderes de Grècia i Syriza i entre els quals hi havia alguns membres del govern, com el ministre de Reconstrucció Productiva, Panayotis Lafazanis, s'hi respirava un ambient festiu, com ja va succeir en la concentració de fa quatre dies, convocada també per exigir la fi de l'austeritat.

El govern d'Alexis Tsipras ha presentat avui una nova proposta de reformes per aconseguir un acord amb els socis en la cimera europea de demà, després d'un cap de setmana de reunions maratonianes.

Segons informacions de la televisió privada Mega, el nou pla mantindria els tres tipus de l'impost sobre el valor afegit (IVA), el 6,5%, el 13% i el 23%, ja proposats per l'executiu, a diferència dels dos que defensen les institucions.

Suport al govern

D'altra banda, les enquestes donen al partit governamental Syriza fins i tot més suport que el que va obtenir a les eleccions de gener, un 33% davant del 36,34% obtingut a les urnes, 20 punts per davant dels conservadors de Nova Democràcia, que han caigut en picat respecte del 27,81% obtingut en els comicis.

Aquestes xifres corresponen al sondeig realitzat per la Universitat de Macedònia entre el 15 i el 16 de juny, que publica avui la ràdio Sto Kokkino. El 52% dels grecs avalua positivament el paper del govern en les negociacions, mentre que el 30% el desaprova.

stats