Internacional 12/06/2020

Milions de nens poden caure en el treball infantil a causa del covid-19, alerta l'Unicef

L'augment de la pobresa generat pel confinament pot fer créixer el fenomen per primer cop en 20 anys

Ara
3 min
Nens amb mascareta en una casa del Iemen.

BarcelonaMilions de nens al món estan en risc de caure en el treball infantil a causa de la crisi econòmica generada pel tancament i confinament que ha forçat la pandèmia del covid-19, ja que la resposta de moltes famílies pobres als moments de necessitat és fer treballar els fills. N'alerta aquest divendres l'Unicef en un informe publicat amb motiu del Dia Mundial contra el Treball Infantil, avui, 12 de juny.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si bé des de l'any 2000 el treball infantil al món ha baixat en més de 94 milions, aquest repunt a causa del covid-19 podria fer que tornés a créixer per primer cop en 20 anys, segons aquest informe, titulat Covid and child labour i elaborat per l'Unicef en col·laboració amb l'Organització Internacional del Treball (OIT).

"Cada cop hi ha més proves que el treball infantil està augmentant a mesura que les escoles tanquen durant la pandèmia. El tancament temporal d’escoles afecta actualment més de mil milions d’alumnes en més de 130 països. Fins i tot quan es reprenen les classes, és possible que alguns pares ja no puguin permetre’s enviar els infants a l’escola", alerta el comunicat emès per l'Unicef.

I és que, segons explica la seva directora executiva, Henrietta H. Fore, "en temps de crisi, el treball infantil es converteix en un mecanisme de supervivència per a moltes famílies". "A mesura que la pobresa augmenta, les escoles tanquen i la disponibilitat dels serveis socials disminueix, més infants es veuen empesos a treballar". Alguns estudis asseguren que l'augment d’un punt percentual en el nivell de pobresa comporta un augment associat del 0,7% o més en el treball infantil.

El tancament econòmic imposat per la pandèmia ha deixat sense ingressos milions de famílies que treballen en sectors informals als països pobres, tant a l'Índia com en molts altres països de l'Àsia, però també a l'Àfrica i l'Amèrica Llatina. Un impacte que portarà milions de persones a la pobresa arreu del món i que agreujarà la situació dels que ja hi estan.

De fet, l'informe també alerta que per als nens que ja treballaven abans del covid-19, la crisi els podria dur a fer-ho "durant més hores i en pitjors condicions", de manera que generaria un "dany significatiu en la seva salut i la seva seguretat".

Alguns nens, alerta l'Unicef, podrien veure's forçats a fer treballs perillosos i en condicions d'explotació, i tot plegat pot agreujar encara més la desigualtat de gènere, "ja que les nenes són particularment vulnerables a l’explotació en el sector agrícola i en el treball informal o domèstic", segons l’informe.

Per tot això, l'Unicef i l'OIT reclamen als governs que posin en pràctica mesures per evitar que es generi aquest augment del treball infantil al món i proposen, entre altres coses, que els plans de recuperació econòmica ampliïn la protecció social de les famílies més vulnerables, facilitin la concessió de crèdits a les llars en situació de pobresa, facilitin el retorn dels infants a l'escola sense cost d'escolarització, posin més recursos a l'abast per fer inspeccions laborals i promoguin la creació de llocs de treball decent per als adults.

"La protecció social és fonamental en èpoques de crisi, ja que permet oferir assistència als més vulnerables. Tenir en compte els problemes associats al treball infantil en el marc de polítiques de més abast sobre educació, protecció social, justícia, mercats laborals i drets humans i laborals a escala internacional suposa una diferencia fonamental", afirma el director general de l'OIT, Guy Ryder.

stats