Internacional 28/02/2019

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, imputat per suborn i corrupció

El fiscal general anuncia el processament quan falten 40 dies per a les eleccions generals

Eugeni García Gascón
2 min
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, serà processat per corrupció.

JerusalemDesprés d'una llarga investigació, que s'ha prolongat durant tres anys i quan només falten quaranta dies per a les eleccions generals, el fiscal general d'Israel, Avichai Mandelblit, ha anunciat aquest dijous oficialment que portarà a judici el primer ministre, Benjamin Netanyahu, per tres casos de corrupció. El procés està pendent ara d'una audiència entre Mandelblit i Netanyahu que podria tenir lloc els pròxims mesos, després dels comicis del 9 d'abril, probablement a l'estiu, perquè els advocats de Netanyahu primer hauran d'examinar un gran nombre de documents sobre els tres casos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre ha confirmat repetidament que no pensa dimitir i que el seu procés podria durar mesos o anys sense que hagués d'abandonar el càrrec, excepte en el cas que el Tribunal Suprem l'obligui a dimitir. Malgrat que la dimissió voluntària està descartada de moment, Netanyahu haurà de suportar una forta pressió en la recta final de la campanya electoral: és incert si aquesta circumstància jugarà a favor o en contra de les seves aspiracions polítiques. En qualsevol cas, alguns juristes indiquen que Mandelblit haurà de prendre una decisió definitiva de si va o no als tribunals quan hagi rebut la resposta dels advocats de Netanyahu, probablement a començaments de l'any 2020.

La imputació de Netanyahu es deu a tres suposats casos de corrupció. D'una banda l'anomenat cas 4000, en què Mandelblit acusa Netanyahu de suborn i abús de confiança: Netanyahu, en la seva capacitat de ministre de Telecomunicacions, hauria fet una sèrie de favors reguladors en benefici del seu amic Shaul Elovitch, que és un magnat de les comunicacions. A canvi, Elovitch va ordenar que el seu popular portal de notícies 'Walla!' donés una cobertura informativa favorable a la família del primer ministre.

Pel que fa a l'anomenat cas 1000, Mandelblit recomana el processament de Netanyahu per frau i abús de confiança. En aquest cas s'han investigat els vincles entre Netanyahu i diversos homes de negocis israelians i estrangers. Netanyahu hauria rebut regals –la majoria de luxe, com cigars i xampany en grans quantitats– a canvi de favors econòmics.

Per últim, Netanyahu també és sospitós d'haver comès delictes de frau i abús de confiança a l'anomenat cas 2000: el primer ministre va ser gravat parlant amb el magnat Arnon Mozes, propietari del diari 'Yediot Aharonot', a qui hauria promès limitar la influència del diari gratuït 'Israel Hayom', que és competència del 'Yediot Aharonot', a canvi de rebre una cobertura favorable en aquest rotatiu.

El Likud, el partit de Netanyahu, ha demanat aquest dijous al Tribunal Suprem que Mandelblit no fes pública la seva decisió de processar el primer ministre fins després de les eleccions, però el Suprem ha rebutjat aquesta petició d'última hora. Netanyahu diu que és innocent de totes les acusacions i que està sent víctima d'una "conspiració" de l'esquerra i de diversos periodistes liberals.

stats