Internacional 19/07/2021

El primer ministre interí d'Haití dimiteix en favor d'Ariel Henry

Claude Joseph cedeix així el poder a qui havia sigut nomenat primer ministre pel president assassinat, Jovenel Moise

Ara
2 min
Claude Joseph deixa el seu càrrec

El primer ministre interí d'Haití Claude Joseph, que va assumir el càrrec després de l'assassinat del president Jovenel Moise el 7 de juliol, ha anunciat aquest dilluns que dimiteix i deixa el poder a Ariel Henry, que “compta amb el suport de la comunitat internacional”. Així ho explicava en una entrevista a The Washington Post aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que no va arribar a ser investit, Ariel Henry, un neurocirurgià de 71 anys, havia estat nomenat primer ministre pel president Moise només dos dies abans de la seva mort. Després d’una setmana de reunions privades per resoldre la disputa pel lideratge del país entre els diferents candidats, finalment Joseph ha anunciat que s'ha acordat la seva dimissió "pel bé de la nació".

"Tothom que em coneix sap que no m'interessa aquesta batalla ni cap tipus de poder", ha dit Joseph. El primer ministre sortint havia ocupat el càrrec de ministre d'Exteriors durant el govern de Moise.

Core Group, un important grup d’ambaixadors i representants internacionals entre els quals hi ha la Unió Europea, els Estats Units i representants de l'ONU i l’OEA, va instar dissabte en un comunicat a “formar un govern consensuat i inclusiu” a Haití, i va donar el seu suport a Ariel Henry. "Amb aquest objectiu, animem fermament el primer ministre designat, Ariel Henry, a continuar la missió que li ha sigut confiada per formar govern", afegeix el comunicat.

Inestabilitat política

L'assassinat de Moise ha endinsat el país caribeny en un altre episodi de la crisi política històrica que arrossega. Els haitians han lluitat per aconseguir l'estabilitat des de la caiguda de la dictadura dinàstica de Duvalier el 1986, i han viscut diversos cops d'estat i intervencions estrangeres. Haití, un dels més pobres del món, està avui immers en un caos agreujat encara més per la violència de les bandes, que han obligat a desplaçar-se milers de persones i que també afecta l'activitat econòmica.

Després de la mort del president, que estava a les acaballes del mandat, la Constitució preveu que el Parlament ha de triar un cap d'estat interí que esgoti el període presidencial, cosa que ha sigut impossible perquè el Parlament està inoperatiu des de gener del 2020 a causa de l'ajornament de les eleccions legislatives del 2019. Claude Joseph s'ha mantingut al poder després de la mort de Moise, atès que Ariel Henry no va arribar a ser investit.

Presa la decisió del traspàs de poder, l'acte tindrà lloc aquest dimarts i està previst que Joseph continuï al nou govern liderat per Henry en el càrrec de ministre d'Exteriors, segons va dir ell mateix al diari Le Nouvelliste. El relleu es produirà a pocs dies del funeral d'estat del president Moise, que se celebrarà aquest divendres a Cap-Haitien, la ciutat més important del nord del país.

stats